Catalunya Diari

Una exposició recorda l'arribada del Gegant Rei a Lleida

Durant tot el mes de maig a la Casa dels Gegants es projectaran filmacions d’imatges antigues de la Festa Major de Lleida

Imatge de l'arribada del gegant a Lleida
Imatge de l'arribada del gegant a Lleida | Manel Torres Satgé- Fons Josep Torres

La Casa dels Gegants acull des d'aquesta tarda i fins a 26 de maig l'exposició '70 anys del Gegant Rei. Imatges d'una arribada', que aplega el conjunt de fotografies de Manel Torres Tatjé que reflecteixen l'arribada, l'any 1949, del gegant Jaume I a la ciutat de Lleida. Es tracta d'un testimoni gràfic valuós perquè Torres Tatjé va documentar les imatges amb la data i una descripció. La major part de fons de Manel Torres Tatjé, que conserva el seu fill, Josep Torres Sierra, és encara inèdit.

El gegant de Jaume I El Conqueridor es va construir l'any 1949 al Taller Ingenio, a Barcelona i va arribar a Lleida com a regal del governador civil. Les imatges de Torres Tatjé permeten documentar l'arribada del gegant i els capgrossos Festa Major en un tren de vapor descobert , envoltades de públic a les andanes. La ciutadania estava convocada a l'estació de trens per veure l'inici del seguici de festes. L'exposició es pot visitar els dilluns, de 10.00 a 14.00 hores, de dimarts a divendres, de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores, i els dissabtes, d'11.00 a 13.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores. Diumenges i festius de les 11.00 hores a les 13.30 hores.

La col·lecció de Gegants

L'actual comparsa municipal de gegants té els seus orígens al segle XIX, tot i que la presència de gegants a les festivitats de Lleida és anterior. Les referències més antigues que es tenen daten dels segles XVII i XVIII, concretament dels anys 1637 i 1702. Segons es recull a la documentació de la Casa dels Gegants, aquests primers gegants probablement no eren municipals.

Es té coneixement que al segle XVIII a la parròquia de Sant Joan o el gremi d'espardenyers tenien parelles de gegants que participaven en les festes i celebracions de la ciutat però no és fins a la dècada de 1830 que apareixen les primeres informacions que fan referència a una comparsa municipal de gegants. Segons les notícies disponibles, aquests primers gegants haurien estat substituïts per una nova parella construïda l'any 1840, els gegants romans, que és la més antiga de la comparsa actual. A partir d'aquesta primera parella s'anaren incorporant les altres al llarg de la segona meitat del segle XX.

 

La festa en moviment

Durant tot el mes de maig l'espai d'audiovisuals de la Casa dels Gegants acollirà la projecció de dues filmacions que tenen com a protagonista la Festa Major. Es tracta d''Espurnes anys 1934-1947', del fons de l'Arxiu Municipal, i 'Festa Major de Lleida, any 1968', del fons de Marcel Massana Pelegrí.

'Espurnes anys 1934- 1947' parteix del recull de fons fílmics i musicals de l'Arxiu Municipal i fou elaborat amb motiu del Dia Internacional dels Arxius de l'any 2013. Inclou imatges del Fons Castelló Rovira, Fons Municipal i 1a part del Fons Bernat Films (propietat d'Alberto Velasco), amb música de Cosme Ribera Miró 'Avant, sempre avant', Fantasia Mazurka 'Dolores', poesia musical i 'Mercedes' Mazurka, 'Sueño Feliz' interpretades per la Banda Municipal de Música, amb Jordi Porta i Vila al piano.

La selecció d'imatges, edició i muntatge és a càrrec d'Arxiu Municipal de Lleida (AML). L'altra pel·lícula que es projectarà prové del fons Marcel Massana Pelegrí també dipositat a l'Arxiu Municipal de Lleida, i on s'hi poden veure imatges tant del corpus com de la Festa Major de Lleida a finals dels anys 60.


Comentaris

envia el comentari