Catalunya Diari

La Fira de Titelles de Lleida viu la seva 32a edició com una «primera vegada»

Organitzadors i professionals es mostren satisfets amb la tornada del certamen, que ha venut la majoria de les entrades

La Fira de Titelles de Lleida tanca aquest diumenge la seva 32a edició amb «satisfacció» pel que fa a la resposta del públic i dels professionals i amb «èxit de convocatòria», amb prop de 7.000 espectadors i gairebé totes les entrades venudes. Després dels dos intents fallits l'any passat a causa de la pandèmia, el codirector del certamen, Oriol Ferre, ha explicat que aquesta edició «ha respirat un ambient similar al d'una primera vegada».

Durant els tres dies s'han pogut veure un total de 33 espectacles de 31 companyies, 28 de manera presencial en els 14 espais habilitats, i els cinc restants en format virtual només per a professionals. La cloenda de la fira serà aquest vespre amb l'espectacle 'El Espejo Negro' de la companyia Espejismo.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pla obert de gent fent cua per gaudir de la proposta 'La Caixeta' d'Holoqué a l'Espai Instal·lacions de la Fira de Titelles de Lleida
La Fira de Titelles de Lleida viu la seva 32a edició com una "primera vegada" i arriba als 7.000 espectadors | LleidaDiari.cat

Després de dos intents fallits el 2020, Lleida ha tornat a convertir-se en la capital dels titelles i titellaires. Així, des de divendres fins aquest diumenge s'han programat 115 actuacions de 31 companyies, amb propostes per a totes les franges d'edat que s'han realitzat en 14 espais entre sales i espais tancats i aire lliure.

La pandèmia també s'ha notat en la procedència de les companyies participants

La pandèmia també s'ha notat en la procedència de les companyies participants, ja que enguany s'ha apostat per professionals locals i de països propers. Així, de les 31 companyies participants, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i 3 estrangeres, concretament d'Itàlia, Portugal i França.

El codirector del certamen, Oriol Ferre, ha fet un balanç «molt positiu» de la 32a edició perquè la Fira ha pogut «aixecar el teló després d'uns llargs dotze mesos». També ha assenyalat que la resposta del públic i dels professionals ha estat «molt bona» i que el festival ha demostrat, un cop més, que la «cultura és segura i necessària per deixar la ment lliure i gaudir d'aquest art ancestral que és l'art dels titelles».

Així mateix, també ha afegit que l'edició ha estat un «èxit de convocatòria» que ha atret uns 7.000 espectadors, és a dir, pràcticament la totalitat de les entrades disponibles. De fet, les localitats disponibles per als espectacles a l'aire lliure i per a les propostes infantils ja es van exhaurir abans de començar la Fira, i la majoria de la resta de propostes també han penjat el cartell de complet. Pel que fa a la pròxima edició, el desig del codirector del certamen és clar: «poder viure una Fira amb absoluta normalitat», ja que el sector s'ho mereix «després de dotze mesos tan llargs i eterns en què el sector cultural ha viscut la pandèmia en primera línia».

La darrera jornada de la Fira

La darrera jornada de la Fira ha arrencat a les 9 del matí a l'Església de Sant Martí amb l'espectacle 'La "petita" Moby Dick' a càrrec d'Eudald Ferré Teatre de Titelles i Màscares. L'obra, adreçada al públic familiar, narra els intents de la balena Moby Dick per buscar a la persona que va deixar «la carta més bonica del món» dins una ampolla. Ferré ha indicat que ha hagut d'estrenar l'obra un any més tard del previst a causa de la pandèmia, el que ha fet que encara hagi agafat la Fira amb «més il·lusió". Una il·lusió que és doble, ja que també ha destacat les ganes que s'ha pogut veure entre el públic i els professionals «de relacionar-se i veure cultura».

Aquest diumenge també s'han pogut veure les propostes 'Un teatre al Jardí', 'Puck i la seva troupe', 'La Caixeta' i 'Gira Volta Titelles", de les companyies catalanes Cia. Minimons, Puck Cinema Caravana, Holoqué i Galiot Teatre, respectivament. Ha estat al nou Espai Instal·lacions, ubicat al pati del Convent de Santa Clara. Es tracta d'una novetat d'aquesta edició que, com el seu nom indica, ha acollit les instal·lacions de quatre companyies catalanes, tres de les quals acaben de crear l'associació Col·lectiu Galleda, que aplega companyies que es dediquen a les instal·lacions de carrer amb l'objectiu de reivindicar la seva existència.

Igual que Ferré, Pancho García de la companyia Cia. Minimons també ha destacat les ganes recíproques que hi havia de retrobar-se amb el públic i de retornar a l'activitat. Pel que fa a l'Espai Instal·lacions, García ho ha qualificat de «una de les millors idees» de la Fira, ja que, segons ha indicat, ha «facilitat la convivència» entre les companyies i ha estat «perfecte» pel públic, ja que els ha permès visitar les diferents propostes en un mateix espai. La cloenda de la Fira serà a les 7 de la tarda al Teatre de la Llotja amb l'obra juvenil 'El Espejo Negro' de la companyia Espejismo.


Comentaris

envia el comentari