Catalunya Diari

El Govern aportarà 500.000 euros per a reformes al Museu de Lleida

La consellera de Cultura es mostra «prudent» davant la imminent sentència sobre l'art de la Franja i diu que s'asseuran a parlar amb qui calgui una vegada es conegui

Imatge exterior del Museu de Lleida. | LleidaDiari.cat

El Govern, a través del Departament de Cultura, farà una inversió extraordinària de 500.000 euros al Museu de Lleida per reformar la sala Gòtica, que és on hi havia part de les peces de Sixena que es va emportar la Guàrdia Civil, i també millorar la política d'adquisicions. L'anunci l'ha fet la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga que ha destacat que més enllà dels «avatars judicials'' en referència als plets sobre la titularitat de l'art, la «vida al museu ha de continuar''.

Amb aquests diners el museu també canviarà el sistema de climatització i millorarà la façana oest de l'edifici. Davant la imminent sentència sobre les peces d'art de la Franja de Ponent, Vilallonga s'ha mostrat partidària de ser «prudent i discreta». En aquest sentit, ha assegurat que una vegada es conegui s'asseuran a parlar amb qui calgui i tampoc ha revelat si hi ha hagut cap contacte amb l'Aragó des del judici.

 

El plenari del Consorci del Museu de Lleida

La consellera de Cultura ha presidit aquest dijous el plenari del Consorci del Museu de Lleida. Tant ella com bona part de patrons s'han estrenat en aquesta trobada a excepció del bisbe Salvador Jiménez, ja que després de les eleccions municipals hi ha hagut canvis al capdavant de les institucions que integren el consorci: Diputació, Paeria i Consell Comarcal. En concret, la inversió que es farà al Museu el 2020 serà de 542.000 euros per millorar l'equipament. Les aportacions anunciades es destinaran principalment a la millora de la climatització amb una partida d'uns 350.000 euros. Aquesta partida vindrà finançada a parts entre el Govern, la Diputació de Lleida i la Paeria.

Pla mitjà on es veu a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga
Pla mitjà on es veu a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga | LleidaDiari.cat

 

Així mateix, es preveu una inversió de 132.000 euros per remodelar la sala gòtica del Museu, una de les que més havia quedat alterada a causa de l'entrada de la Guàrdia Civil l'11 de desembre de 2017 per executar la sentència provisional del trasllat de les peces d'art del Monestir de Sixena. Uns 62.000 euros es destinaran a sanejar les façanes de la part oest de l'edifici.

La sala Gòtica incorporarà entre dos i tres peces noves del fons del Museu

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha explicat que la reforma de la sala Gòtica incorporarà entre dos i tres peces noves del fons del Museu que provenen dels retaules de Castelló de Farfanya. Així mateix, també es mouran una sèrie de peces de la part funerària i se li donarà un paper «rellevant» al Tron de Sixena que ja està exposat a l'equipament. Giralt també ha dit que s'incorporarà el Retaule de Sant Bartomeu de Capella, l'obra del segle XV adquirida per l'empresari lleidatà Tatxo Benet, i una de les taules de l'església de Sant Joan de Lleida que ara mateix es troba al MNAC. Finalment, està previst exposar la taula de Sant Blai al Gaió.

La consellera Vilallonga s'ha compromès a demanar el 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent a aquestes inversions. Així mateix, ha manifestat que amb l'acte d'avui el Departament de Cultura vol subratllar el seu «ferm compromís», no tant sols amb el Museu de Lleida, que ha qualificat de «un dels grans centres museístics del país», sinó amb la totalitat dels conjunts monumentals i institucions museístiques i patrimonials de la demarcació de Lleida.

Finalment, Vilallonga ha anunciat que pròximament el Govern aprovarà els nous estatuts del Museu de Lleida que hauran de ser ratificats per la resta d'administracions. Amb aquests, el Consorci del Museu de Lleida quedarà adscrit a l'administració de la Generalitat. L'aportació del Govern per a l'any 2019 serà del 56% del pressupost total de l'equipament.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari