Catalunya Diari

L’historiador golmesenc Josep Maria Palau presenta el seu segon llibre

El relat aprofundeix en la vida quotidiana dels golmesencs i en com van fer front al llarg dels segles als diferents infortunis

Imatge de l'escriptor Josep Maria Palau i Palau | LleidaDiari.cat

L'historiador golmesenc Josep Maria Palau i Palau presenta el divendres 20 de desembre a les 19.30 hores el seu segon llibre: 'Golmés, segles XVIII-XIX'. L'acte tindrà lloc a la Sala Doctor Baiget del Centre Cívic de Golmés i comptarà amb l'assistència del president de la Diputació, Joan Talarn, acompanyat per l'alcalde de la localitat, Jordi Calvís.

El llibre ha estat editat per l'Ajuntament de Golmés i ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. El volum té el pròleg de la també golmesenca Montserrat Macià, diputada al Parlament de Catalunya.

Es tracta del segon volum publicat per Palau

Es tracta del segon volum publicat per Palau, que l'any 1982 va publicar 'Recull golmesenc' i que aquest cop abasta els segles XVIII i XIX, una època cabdal per la transformació econòmica i social d'un territori, la plana d'Urgell. El volum parteix del segle XVIII amb la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta a la localitat i narra com fins i tot el poble de Golmés va estar a punt de desaparèixer.

El relat aprofundeix en la vida quotidiana dels golmesencs i en com van fer front al llarg dels segles als diferents infortunis «d'una terra aspra que acabà determinant un caràcter particular» cita el mateix Palau. Narra com l'arribada del Canal d'Urgell transformarà l'economia de la zona i treu a la llum nombrosos fets desconeguts fins a l'actualitat també rescatats de la memòria oral.

Palau hi ha estat treballant al llarg de dos anys i ha fet recerca a diferents arxius, l'Arxiu Històric de Lleida, l'Arxiu de la Corona d'Aragó, L'Arxiu Comarcal de la Segarra, a banda dels arxius locals, el municipal i el parroquial i al Butlletí Oficial de la Provincia (BOP).

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari