Catalunya Diari

Josep Giralt i Balagueró, nou director del Museu de Lleida: diocesà i comarcal

Josep Giralt i Balagueró, nou director del Museu de Lleida: diocesà i comarcal| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

Josep Giralt i Balagueró ha estat seleccionat com a nou director del Museu de Lleida: diocesà i comarcal. Un cop analitzades les sol·licituds per part de la Comissió de Valoració, la Comissió Executiva del Museu de Lleida ha valorat aquest dilluns Giralt com el candidat que es considerava més adient.

La Comissió ha valorat l’àmplia experiència de Giralt en la gestió de projectes en àmbits molt diversos de la cultura, des d’institucions museístiques fins a festivals de música, i l’alt grau de coneixement del teixit cultural de la zona, a més de la seva experiència com a assessor en els continguts del Museu de Lleida.

La candidatura de Josep Giralt i Balagueró ha estat escollida d’entre un total d’11 candidatures presentades al procés.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit la comissió, a la qual ha assistit l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, com a patró del Museu, juntament amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el bisbe de Lleida, Joan Piris, i el president del Consell Comarcal del Segrià, Pau Cabré. El conseller de Cultura ha indicat que a primers de març el nou director es posarà a treballar perquè en sis setmanes, a l’abril, ha de presentar la proposta de projecte, amb les seves intencions culturals i donant-li forma amb el seu coneixement. Giralt haurà de parlar amb tots els patrons del Museu i fer aquesta proposta.

Josep Giralt i Balagueró
Josep Giralt i Balagueró és llicenciat en Grau per la Facultat de Geografia i Història (Secció Història de l’art) de la Universitat de Barcelona – Divisió Estudi General de Lleida i en Geografia i Historia (secció Història de l’art) per la Universitat de Barcelona i màster en 'Pirineus, Museologia i Gestió del patrimoni', per la Facultat de Geografia i Històrica de la Universitat de Barcelona.

La seva activitat professional ha estat vinculada al món de la museologia, la història i l’arqueologia medieval, durant més de 35 anys. Ha estat director del Museu Comarcal de la Noguera i responsable de les excavacions arqueològiques a Balaguer. Actualment és vicepresident del comitè executiu d’ICOM-España.

Com a museòleg ha treballat durant 21 anys en diferents projectes del territori lleidatà, principalment en el Museu de Balaguer, però també en projectes museològics de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i del Museu dels Canals d’Urgell de Mollerussa, així com en els continguts del museu de Lleida: diocesà i comarcal, museu del qual va ser assessor científic del projecte museològic entre 2001 i 2006. Des de l’abril de 2002 és el director d’Activitats culturals de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), dedicant-se bàsicament a la gestió, la cooperació i l’acció cultural internacional en l`àmbit geogràfic de la regió mediterrània.

Giralt ha participat en projectes museològics i museogràfics de diversa consideració, ha comissariat grans exposicions temporals tant a Catalunya com a Espanya, Grècia, Síria, Egipte, Tunísia, Algèria i Marroc, i ha format part de comitès científics de projectes patrimonials internacionals, d’àmbit europeu i mediterrani. Esporàdicament imparteix docència en cursos de postgrau i màsters d’història i d’arqueologia medieval en universitats catalanes i espanyoles.

Com a comissari ha estat coordinador de l’exposició 'La Mediterrània del segle XX. Realitat i mirades' al Palau Robert de Barcelona l’any 2010, coordinador general de l’exposició 'La Mediterrània, l’altre origen del món' a l’Exposició Universal Shanghai 2010, director de l’exposició 'Un mar de lleis. De Jaume I a Lepant' de l’IEMed i Museu d’Història de Barcelona, al 2008 director de l’exposició 'Raimundus christianus arabicus. Ramon Llull i l’encontre entre cultures', inaugurada a la Biblioteca Nacional d’Alger (Algèria) i presentada a Barrcelona, Palma de Mallorca i Rabat (Marroc), coordinador general de l’exposició 'Mediterraneum, L’esplendor de la Mediterrània medieval. Segles XIII-XV' del Fòrum de les cultures 2004, IEMed i Museu Marítim de Barcelona l’any 2004, comissari i director tècnic de l’exposició 'Arqueología islámica en la Marca Superior de al-Andalus' al Museo Arqueológico Nacional de Madrid l’any 1988.

També ha publicat i participat en més de 15 publicacions i ha col·laborat en més de 29 articles.

Procés de selecció: concurs públic
El procés de selecció es va endegar al 17 de desembre de 2014, amb la publicació de les bases del concurs al portal web del Museu de Lleida. La presentació de candidatures es va tancar un mes després, el 10 de gener. En aquest període, es van rebre un total d’11 candidatures per participar en el procés de selecció.

Un cop analitzades les sol·licituds per part de la Comissió de Valoració, la Comissió Executiva del Museu de Lleida ha valorat aquest dilluns Josep Giralt i Balagueró com el candidat que es considerava més adient.


Comentaris

envia el comentari