Catalunya Diari

Joves lleidatans empatitzen amb els supervivents de la Segona Guerra Mundial

Ho fan en el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i amb el Memorial Democràtic

Alumnes en una classe de teatre
Imatge de l'assaig de dos alumnes de l'INS Guindàvols de Lleida i el professor i director de l'obra, Daniel Gil | LleidaDiari.cat

Una quarantena d'alumnes de l'Institut Guindàvols representaran aquest divendres al Teatre de L'Escorxador de Lleida l'obra 'De Animis Mortuorum', sota la direcció del professor Daniel Gil. Amb la interpretació es posen a la pell de les persones que van sobreviure a la Segona Guerra Mundial. La iniciativa s'emmarca en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i en col·laboració amb el Memorial Democràtic que depèn de Departament de Justícia. L'alumnat actuarà davant d'uns 300 alumnes de 5 instituts del Segrià: el d'Almenar, la Caparrella, Torre Vicens, Josep Lladonosa i el mateix Guindàvols. «El tema enguany és el desarrelament de la gent de la seva llar i la problemàtica que això va comportar», explica el professor que els dirigeix Daniel Gil.

Assaig al Guindàvols
Imatge de l'assaig dels alumnes de l'INS Guindàvols de l'obre sobre la Segona Guerra Mundial | LleidaDiari.cat

 

Alguns alumnes han explicat que aquesta obra els ha suposat «més esforç» al tractar-se d'un tema dramàtic. Així ho han assegurat Júlia Chinchón i Helena Pubill, aquesta última interpreta el paper d'una mare que perd tots els homes de la seva família i que ha d'explicar a la seva filla el què ha passat. L'obra està formada per escenes diferents que expliquen el drama viscut per exemple per un nen que es queda sol i ningú el vol acollir. És el paper que interpreta l'Elies, alumne de 1r d'ESO, que ha reconegut que «costa» posar-se en la pell de les persones que interpreten. A més ha explicat que ja coneixia «una mica» la història de la Segona Guerra Mundial i que l'ha sorprès molt un fet anomenat 'La nit dels vidres', que tal com explica l'alumne va ser quan els nazis van fer esclatar molts vidres en una nit en què «anaven a buscar jueus».

Una optativa d'Arts Escèniques

Tots els actors i alumnes fan l'optativa d'Arts Escèniques de l'Institut Guindàvols i el seu professor i director, Daniel Gil, ha explicat que enguany el plantejament ha estat diferent. «L'any passat ens vam centrar en les històries dels camps de concentració, i enguany es tracta la postguerra». Gil ha afegit que s'ha volgut transmetre què passa quan surts per la força de casa i «mai saps quan tornaràs, i si tornes, quan arribes no queda res».

Alumnes Guindàvols

 

A l'acte d'aquest divendres hi assistiran alumnes de Batxillerat de quatre instituts més de la comarca del Segrià. Es tracta de la segona commemoració escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, en què també col·labora el Memorial Democràtic, que depèn del Departament de Justícia. A més de l'obra de teatre també es farà una encesa d'espelmes en record dels deportats als camps de concentració, una xerrada a càrrec de la sociòloga de la UAB Marta Simó que s'anomena 'Per què cal Commemorar a les Víctimes de l'Holocaust i la persecució nazi, avui?', i es tancarà amb la interpretació del tema 'Bella Ciao', a càrrec de la coral l'Ensemble de l'Institut Josep Lladonosa.


Comentaris

envia el comentari