Catalunya Diari

El jutge ordena a Lleida la devolució dels 111 béns de les parròquies aragoneses

Set mesos després de celebrar-se el judici que va enfrontar a les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Montsó

Pla obert de l'edifici de Museu de Lleida
Les obres de Sixena van marxar del Museu de Lleida fa ja dos anys | LleidaDiari.cat

El Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre (Osca) ha ordenat la immediata devolució dels 111 béns del patrimoni històric de les parròquies aragoneses que romanien dipositats al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida.

Set mesos després de celebrar-se el judici que va enfrontar a les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Montsó, la sentència desestima íntegrament els arguments plantejats tant pel bisbat català com pel Consorci de la institució museística i conclou que els béns són propietat aragonesa i deuen tornar.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un nou front en favor de les aspiracions aragoneses

Aquesta resolució obre un nou front en favor de les aspiracions aragoneses, després de l'incompliment reiterat del Bisbat de Lleida a les sentències dels tribunals vaticans que ordenaven la devolució dels béns de les parròquies aragoneses segregades de la diòcesi catalana.

Dos anys del trasllat de les obres de Sixena

Les obres de Sixena traslladades des del Museu de Lleida fins al Monestir de Vilanova l'11 de desembre del 2017 han rebut 20.000 visitants des que es van exposar al públic. Així ho han indicat des del govern aragonès a l'ACN, que també han destacat la previsió d'invertir 255.000 euros en reformes al monestir durant el primer trimestre de 2020.

Dos anys després de l'entrada policial a l'equipament coincidint amb l'aplicació del 155, fonts del Museu de Lleida han lamentat que la jutge els hagi denegat en dues ocasions la sol·licitud de poder revisar l'estat de les 44 obres, que sempre han considerat que es troben en sessió temporal, i han mostrat preocupació pel seu estat de conservació.

Pla obert de les tres lleixes que ocupaven els sepulcres de les monges de Sixena
Les lleixes del Museu de Lleida pertanyents a les obres de Sixena estan buides des de fa dos anys | LleidaDiari.cat

Les visites només es poden fer en cap de setmana

Dos anys després del trasllat a l'Aragó de les 44 obres de Sixena que hi havia al Museu de Lleida i que estaven en litigi, el govern aragonès ha indicat que la xifra oficial de persones que les han visitat al Monestir de Vilanova de Sixena on es troben exposades és de 20.000. Les visites només es poden fer en cap de setmana, ja que es troben en un equipament de propietat privada i l'ordre de monges que el regenta no permet l'accés els dies laborables.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari