Catalunya Diari

La 19a Mostra comença amb l’estrena mundial de 'Por un tiempo'

La 19a Mostra comença amb l’estrena mundial de 'Por un tiempo'| Redacció - Fotografia: Ajuntament de LleidaL’alcalde de Lleida, Angel Ros, ha assegurat que el compromís amb la cultura és el que garanteix la pervivència de les persones i la societat. El paer en cap ha afirmat que en contextos com l’actual, es pot parlar d’anys difícils econòmicament, però no socialment, i ha afegit que és en aquests entorns quan no es pot fallar en cultura, educació i atenció als més dèbils. Per això, ha continuat dient, s’han de mantenir perquè "hi va la nostra condició humana i desenvolupament com a societat".

En el seu discurs, Ros ha dedicat unes paraules al director català Bigas Luna, reconeixent la seva aportació al cinema i recordant el projecte en què estava treballant, amb una forta vinculació a Lleida, 'Segon Origen'. L’alcalde ha ressaltat l’estima que va mostrar per les Terres de Lleida i l’entusiasme que va mostrar pel Magical. Així mateix, el paer en cap ha felicitat tot l’equip que ha fet possible una nova edició de la Mostra i també ha agraït el cartell i una escultura especial que divendres compartia l’escenari amb les autoritats i els homenatjats, obres de l’artista lleidatà Joaquin Ureña.

Ros ha presidit la gala inaugural de la Mostra juntament amb la tinenta d’alcalde Montse Parra; el vicepresident de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla; el president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia; i el director del festival, Juan Ferrer.

En el decurs de la gala s’han lliurat les diferents distincions:
- Els Premis d’Honor als actors José Coronado i Damián Alcázar, que han entregat el director català, Ventura Pons, i la cònsol de Mèxic a Barcelona, Norma Ang, respectivament.
- Els Premis Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català al director Pere Portabella, que li ha lliurat Antoni Verdaguer, recentment guardonat amb el Gaudí al Millor Documental per 'Jordi Dauder, la revolució pendent', i a l’actor Pere Arquillué, a qui li ha lliurat l’actriu Marta Betriu.
- El Premi Ángel Fernández-Santos, que el guanyador de l’anterior edició, Antonio Llorens (ex aequo amb Marcelo Aparicio), ha lliurat a la periodista de RNE, Teresa Montoro.
- També s’ha fet un reconeixement a Joel Joan i als 5 anys de l’Acadèmia de Cinema Català, que no ha estat present però que ha agraït el premi en un vídeo especial. El premi li ha lliurat per part de la Generalitat, el director de l’Àrea de l’Audiovisual, Marc López.

Estrena mundial
La pel·lícula que ha donat el tret de sortida a aquesta dinovena edició és l’estrena mundial de l’òpera prima del reconegut actor argentí Gustavo Gardón, 'Por un tiempo', que s’ha projectat després de la gala inaugural. El director ha assistit a al gala i ha presentat la pel·lícula, intimista, que gira sobre els vincles humans i que compta amb dos dels actors més de moda a l'Argentina: Esteban Lamothe (que l'any passat va guanyar el Premi al Millor Actor de la Mostra per la pel·lícula 'El Estudiante') i la també directora Ana Katz. El film, que competirà a la Secció Oficial de Llargmetratges, segueix la convulsió que viu una parella quan, mentre esperen feliços l'arribada del seu primer fill, irromp a les seves vides una adolescent trista i silenciosa: la filla d'ell, fruit d'una relació ocasional i de la que no en coneixia l'existència.

19a Mostra
La Mostra, que ha sigut recentment declarada d'Interès Cultural pel govern argentí, projectarà durant una setmana 116 produccions de 14 països. Aproparà el cinema llatinoamericà a Lleida a través de 10 llargmetratges i 10 curtmetratges que competiran a la Secció Oficial; 7 produccions a les Sessions Especials fora de competició, i les Matinals Infantils adreçades als alumnes de primària de la ciutat, entre d'altres activitats. Altres accions que complementen el programa són l'exposició 'Il·lusió i moviment. De les ombres al film', amb peces de la Col·lecció Josep M. Queraltó (una de les col·leccions privades de cinema i audiovisual més importants d'Europa) o l’exposició “'ud-Amèrica, el fil que ens recorda la vida', al Cafè del Teatre.

Els guardons de la Secció Oficial s'entregaran durant la cloenda el divendres 19 d'abril amb la projecció de la pel·lícula guanyadora. Durant el dissabte següent es podran veure les pel·lícules guardonades en els diferents categories.


Comentaris

envia el comentari