Catalunya Diari

La 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya projectarà 78 produccions de 17 països diferents

Aquest dilluns ja han arrencat les projeccions de documentals i les matinals infantils i al vespre s'inaugurarà l'exposició fotogràfica 'Fila 7, cinemes amb història'

Fotograma de la coproducció hispano-argentina 'Nieve negra'. | Pampa Films

La 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebrarà a Lleida del 30 de març al 2 d'abril, projectarà un total de 78 produccions en representació de 17 països diferents. Fins a nou pel·lícules competiran en la secció oficial de llargmetratges, mentre en les de curtmetratges i documentals seran vuit les produccions a concurs, respectivament. Enguany, el certamen, organitzat per l'Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida, escurça la durada i dedicarà quatre dies a les projeccions de llargmetratges i curtmetratges, que es desenvoluparan del 30 de març al 2 d'abril. Tot i això, aquest dilluns ja han començat les projeccions dels documentals de la secció oficial, a la UdL, i de les matinals infantils, al CaixaForum Lleida. Així mateix, aquest vespre s'inaugurà a l'IEI l'exposició fotogràfica Fila 7, cinemes amb història.

En el marc del certamen es projectaran un total de 78 produccions procedents de 17 països diferents, que l'organització ha seleccionat d'entre els 607 curtmetratges, 80 curtmetratges i 97 llargmetratges que es van presentar en aquesta edició de la Mostra. La majoria són produccions espanyoles (coproduïdes amb altres països), argentines, brasileres, colombianes i mexicanes, per aquest ordre. Fins a nou pel·lícules competiran enguany en la secció oficial de llargmetratges –que han rebut distincions en certàmens internacionals-, i vuit en les de curtmetratges i documentals, respectivament.


Una de les novetats destacades d'enguany és que la Mostra escurça a quatre dies la projecció de curts i llargmetratges, que en edicions anteriors es projectaven durant tota una setmana. D'aquesta manera, l'organització vol evitar que se solapin les projeccions de les diferents produccions que participen en la Mostra i afavorir que els espectadors puguin gaudir dels diferents treballs. Per això, els documentals es projectaran prèviament, entre el 27 i el 30 de març, per donar pas seguidament a llargmetratges i curtmetratges, entre el 30 de març i el 2 d'abril, segons ha explicat el director de la Mostra, Juan Ferrer. Altrament, el certamen manté les diferents sessions especials dedicades a llargmetratges, curts i documentals. 

Imatge de la presentació de la 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. | LleidaDiari.cat

 

La inauguració de la 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya es durà a terme el dijous 30 de març a les 21.00 hores a la Llotja de Lleida i comptarà amb la projecció de la pel·lícula Nieve Negra, dirigida per Martín Hondara i protagonitzada per Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia, Laia Costa i Federico Luppi. Durant la inauguració també es farà entrega del Premi d'Honor de la Mostra, amb el qual es distingirà l'actor Emilio Gutiérrez Caba. També es lliuraran els Premis Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català, que enguany guardona els cineastes Jordi Cadena i Francesc Betriu, i el Premi Ángel Fernández Santos, que reconeixerà a Javier Tolentino, director del programa de cinema de Radio 3 El séptimo vicio.

A banda d'aquests guardons honorífics, la Mostra lliurarà els premis Movistar+, amb què es distingirà els millors llargmetratge, direcció, guió, actor, actriu i millor òpera prima. També hi haurà el premi Obra Social 'la Caixa' al millor director; el premi Casa Amèrica de Catalunya, al millor guió; el premi Radio Nacional d'Espanya al llargmetratge que millor reflecteix la realitat llatinoamericana; el premi del públic al millor llargmetratge, els premis al millor documental i al millor curtmetratge i el premi del públic al millor documental. 


Comentaris

envia el comentari