Catalunya Diari

La 24a Fira de Titelles de Lleida es consolida com un referent internacional

La 24a Fira de Titelles de Lleida es consolida com un referent internacional| Redacció - Fotografia: Laura BielaLa Fira, que es consolida així com un referent a nivell internacional en el món dels titelles i de les arts escèniques, comptarà enguany amb la presència de 300 professionals entre programadors, distribuïdors, companyies i expositors, que es donaran cita a Lleida per oferir els millors espectacles titellaires: en total s’han programat un total de 72 actuacions repartides entre més d’una vintena d’espais oberts i equipaments de la ciutat. El certamen s’ha consolidat com una plataforma de mercat internacional per a la professió titellaire i, així mateix, de divulgació artística, potenciant alhora el valor festiu que comporta la presència del públic als espectadors.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat per la tinenta d’alcalde i responsable de cultura, Montse Parra, el vicepresident de la Diputació, Miquel Padilla, i els responsables de la fira, Joan Andreu Vallbé, Oriol Ferré i Elisabet Vallvé, han presidit la presentació pública de la programació de l’edició de la Fira de Titelles 2013, que enguany recordarà especialment la figura de la Julieta Agustí. El paer en cap ha explicat que, recollint la iniciativa popular i durant els dies de celebració de la Fira de Titelles, Lleida donarà el nom de Julieta Agustí al Teatre Municipal fins ara anomenat Espai 3, ubicat a l’antic convent de Santa Teresa. Un acte simbòlic per recordar el compromís i el treball d’Agustí amb la Fira de Titelles. Ros també ha remarcat la importància de que el certamen segueixi vetllant per la qualitat dels espectacles i s’hagi consolidat com una referència a nivell internacional.

Per la seva banda, el coorganitzador de la fira, Joan Andreu Vallbé, ha afirmat que "la Fira de Titelles és la única fira especialitzada en titelles de l’Estat espanyol que és considerada com un referent a nivell internacional”. En aquest sentit, el responsable de la fira ha volgut posar de manifest que “la selecció dels espectacles participants a la Fira de Titelles obeeix, en termes generals, a criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diferents públics, entre altres”. Vallbé ha explicat també que l’edició d’enguany és una fira de relleu, on un nou equip professional encapçala amb molta empenta l’organització de la 24a edició.

Finalment, Oriol Ferré ha remarcat l’ampli ventall d’espectacles que inclourà la Fira de Titelles d’enguany, des de propostes tradicionals fins les més innovadores, espectacles de sala i de carrer i espectacles per a totes les franges d’edat. La prestigiosa companyia holandesa DudaPaiva Company donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles, amb l’espectacle inaugural Bastard!.

Una fira farcida de novetat
La Fira de Teatre de Titelles de Lleida arriba enguany farcida de novetats. El certamen comptarà amb estrenes absolutes com l’espectacle Fràgil, de la companyia catalana Ferroluar-Onírica Mecànica i de la companyia francesa Marie-Louise Bouillonne, amb el muntatge Gramme d’Àme, tots dos resultat del projecte RegioMarioneta. Algunes de les companyies franceses participants realitzaran per primer cop els seus espectacles a l’Estat espanyol, com és el cas de Mouka, amb Rouge Chaperon, o Volpinex, amb Bang!.D’altra banda, espectacles com Üiqü’is, dels valencians La Panda de Yolanda, Vacacuento, dels eslovacs PIKI Theatre o A mano, de la companyia El Patio seran estrena a Catalunya.

També s'ofereixen propostes teatrals adreçades especialment als més menuts, amb apostes com Afuera es un lugar, de la companyia Arena en los bolsillos, o El gallo de las Veletas, de la companyia madrilenya La Canica. També el Centre de Titelles presentarà el seu darrer espectacle Xim, que es realitzarà per primer cop en castellà. Els espectacles familiars, juvenil i adult també tenen com sempre, un lloc destacat en aquesta fira.

I com ja és habitual, la fira seguirà acollint espectacles de carrer als espais oberts. La companyia Tombs Creatius presentarà L’estrany viatge del Sr. Tonet, un conjunt de jocs al carrer sobre les aventures d’aquest curiós personatge, tot utilitzant materials de desús i estris trobats a la deixalleria. També la companyia Alauda Teatro presentarà el seu espectacle The Puppet Circus a la plaça Paeria, i permetrà a tota la família gaudir amb faquirs, ballarines, flors carnívores i funambulistes.

Activitats per als professionals del món dels titelles
La Fira compta amb un espai professional: Espai PRO, un àmbit de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. Entre les activitats professionals, destaquen les sisenes Jornades Tècniques, que aquest any aniran a càrrec de Pau Garcia-Milà amb la conferència La idea: punt de partida, una xerrada sobre com donar valor a les idees i dur-les a terme.

Altres activitats pels professionals del sector són la reunió dels Festivals Internacionals, els aperitius on fer nous contactes, les presentacions de projectes o el nou espai on es podran visualitzar els vídeos dels més de 230 espectacles presentats a la selecció de la 24ª Fira de Titelles.

Ampli ventall d’activitats paral·leles
A més a més de la programació general i les activitats per als professionals, la Fira de Titelles ha organitzat diferents activitats paral·leles, com la 13ª Fira del Llibre de les Arts Escèniques, que es celebrarà a la Plaça de l’Hort de Santa Teresa, i la Fira d’Artesans de Titelles, present a la plaça de la Catedral i que enguany arriba a la seva 10ª edició.

L’Exposició Titelles d’Escuma portarà als aparadors de les botigues de l’Eix Comercial els titelles fets pels escolars de la ciutat. La Seu Vella també s’adscriurà al marc de les activitats paral·leles, acollint un espectacle, amb taller i visita al monument més emblemàtic de la ciutat. A més, el públic també podrà gaudir de 3 exposicions: Till d’Òliba Espill, el procés creatiu i el muntatge, a l’IEI, l’Arbre dels Titelles-Homenatjant a Julieta Agustí, al Teatre de l’Escorxador, i Siluetes, al Cafè del Teatre.

La Fira de Titelles, més solidària i accessible
La Fira de Titelles col·labora en aquesta edició amb el Banc d’Aliments. Les persones que portin una bossa d’aliments als espectacles del Pati de l’IEI podran bescanviar-la per una entrada. A més a més, al Centre de Titelles també hi haurà, del 22 d’abril al 5 de maig, un punt de recollida perquè portin aliments totes les persones que ho desitgin.

També s’ha establert una col·laboració amb el Banc de Sang. Totes les persones que donin sang durant el mes d’abril a l’Hospital Arnau de Vilanova rebran un val de descompte del 15% en la compra d’una entrada de la Fira de Titelles.


Comentaris

envia el comentari