Catalunya Diari

La 28a Fira de Titelles de Lleida oferirà 28 espectacles, dels quals 6 seran estrenes absolutes

L'espectacle 'Cendres' de la companyia franco noruega Plexus Polaire inaugurarà el certamen, que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig

El certamen del 2017 tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de maig. | Laura Biela

La 28a edició de la Fira de Titelles de Lleida comptarà amb la participació de 28 companyies -tres més que en la darrera edició- catalanes, estatals i internacionals, que oferiran 28 espectacles dels quals sis seran estrena absoluta, tres estrena a l'estat espanyol, mentre altres tres s'estrenaran per primer cop a Catalunya. El certamen, que tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de maig, ha programat un total de 91 actuacions per a diferents públics en els 26 espais distribuïts arreu de la capital del Segrià. També comptarà amb la participació d'uns 150 programadors i d'uns 300 professionals, que un any més es donaran cita a l'espai PRO. Com a novetats, destaquen una programació OFF, amb dos espectacles que se sumaran a les actuacions oficials, i la creació del Premi del Jurat Infantil. La inauguració de la fira anirà a càrrec de l'espectacle Cendres de la companyia franco noruega Plexus Polaire. El certamen, organitzat pel Centre de Titelles de Lleida i l'Ajuntament de Lleida, espera superar els 40.000 espectadors.

La ciutat de Lleida tornarà a esdevenir els dies 5, 6 i 7 de maig l'epicentre del món de les marionetes amb la celebració de la 28a Fira de Teatre de Titelles, que s'ha presentat aquest dimarts. En aquesta edició l'organització ha rebut fins a 302 propostes d'espectacles, les quals sumades a la setantena d'espectacles visionats pel Centre de Titelles de Lleida en diferents festivals, han permès confeccionar la programació, per a la qual s'han escollit 28 espectacles diferents. La fira segueix rebent companyies internacionals, fins a cinc en aquesta edició (procedents de França, la Xina, Anglaterra i Canadà), mentre sis són de la resta de l'Estat, i 17 catalanes. Enguany, la fira oferirà fins a 15 estrenes, de les quals sis són absolutes. Es tracta dels espectacles Hatchi, del Centre de Titelles de Lleida; La casa perduda, de la companyia Teatre de l'Aurora; Kiti Kraft, de Bamablina Teatre Practicable; Karla Kracht & Andres Beladiez estrenaran, amb la col·laboració de la Fira de Titelles, el seu 6º below nothing; mentre les companyies catalanes Peus de Porc i Red Button estrenaran IMAG 341. Un coet per fer volar la imaginació i Automàtics, respectivament. A banda dels espectacles que s'estrenaran a Lleida, el públic també podrà gaudir de molts altres com ara La gallina dels ous d'or de Zum Zum Teatre; Transhumància, de Xip Xap; Punchinelis, de Siesta Teatro; Hand Stories, de la companyia xinesa Yeung Fai; Elisapi y las auroras boreales, de la canadenca Théâtre Motus, o Nàufrags, de la companyia de teatre Lluís Danés-Santa Mandra, que després de la representació oferirà un col·loqui amb el públic.


La inauguració de la 28a Fira de Titelles, que tindrà lloc el divendres 5 de maig a les 22.00 hores al Teatre de l'Escorxador, anirà a càrrec de la companyia franco noruega Plexus Polaire amb el seu l'espectacle Cendres. Segons Ferre, es tracta d'un espectacle de gran format, que utilitza titelles petites i altres a escala humana, amb «una gran força visual i una dramatúrgia important» i que explica «la ment malaltissa d'un piròman que viu en un poble petit».

El certamen consolida l'espai PRO, d'intercanvi professional, en el qual s'han programat diferents activitats i propostes encarades al sector. En aquesta edició, s'han acreditat uns 150 programadors i uns 300 professionals. Així mateix, en el marc de la Fira de Titelles es duran a terme les desenes Jornades Tècniques, que inclouran una master class a càrrec de Plexus Poliares, una trobada professional, un speed meeting i dues presentacions. En aquesta edició, la fira crea la figura de la facilitadora Pro, per a la qual s'ha escollit a Margarida Troguet, amb l'objectiu de posar en contacte professionals que no es coneixen, que necessitin contactar amb algú o companyia en concret. A més, i per tercer any consecutiu, la fira col·labora amb la producció de dos espectacles, acompanyant en la creació de noves produccions de titelles, d'objectes de teatre visual. En aquesta ocasió, els dos espectacles seleccionats són '6º below nothing', de la companyia Karla Kracht & Andres Beladiez, i 'La casa perduda', de Teatre de l'Aurora. 

Com a novetats d'aquesta edició, destaquen l'OFF Fira. A més del programa oficial integrat per les companyies seleccionades, la 28a Fira de Titelles oferirà per primer una programació amb dos espectacles de les companyies Néstor Navarro-la Puntual i de Matito, que complementaran la programació de la fira. D'altra banda, es crea una nova modalitat als Premis Drac d'Or que lliura la fira per reconèixer els millors espectacles, el Premi del Jurat Infantil. Estarà integrat per cinc infants que visionaran tots els espectacles infantils i familiars de sala i seran els encarregats d'atorgar el guardó del Drac d'Or del Jurat Infantil. 


Comentaris

envia el comentari