Catalunya Diari

La disbauxa, la participació ciutadana i les tradicions, protagonistes del Carnaval de Lleida 2015

La disbauxa, la participació ciutadana i les tradicions, protagonistes del Carnaval de Lleida 2015| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

Lleida ja inicia els preparatius per acollir, un any més, la festa de Carnaval, que enguany tindrà lloc de l’11 al 18 de febrer. La tinenta d’alcalde i regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, acompanyada dels representants de la Germandat de Pau Pi, Manel Pelay i Ramon Cavero, han presentat aquest dimecres l’àmplia varietat d’activitats programades per a petits i grans, on la disbauxa i la participació ciutadana en seran protagonistes.

Els alumnes de l’Aula Municipal de Teatre donaran el proper 11 de febrer el tret de sortida al Carnaval de Lleida, amb el discurs del rei. La tradicional tupinada popular tindrà lloc a les 20.00 hores a la Plaça Ricard Vinyes, on també es podrà degustar el pastís de carnaval, una iniciativa del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. També tindrà lloc, com és habitual, la Rua de Carnestoltes del Centre Històric, que sortirà divendres dia 13 de febrer a les 18.00 hores des de la Plaça Sant Joan, recorrent el Carrer Major, Cavallers, Tallada, Plaça de Sant Llorenç i la Plaça l’Ereta.
 
El plat fort del carnaval s’iniciarà dissabte 14 de febrer a les 17.45 hores amb la lectura del Pregó de Carnaval a càrrec de Pau Pi i la gran Rua de Carnaval. Un total de 29 carrosses i 5 comparses s’han inscrit fins al moment en aquesta desfilada, tot i que encara està obert el termini d’inscripció. La previsió per enguany, segons Parra, "és mantenir els nivells de participació dels anys anteriors". Les carrosses i les comparses sortiran dels Camps Elisis pel carrer de Santa Cecília, continuaran per l’avinguda de les Garrigues, el pont Vell, la rambla Francesc Macià, la rambla de Ferran fins a la plaça de Ramon Berenguer IV, on giraran.
 
Diumenge tindrà lloc l’esbojarrada Cursa de Llits, que recorrerà un cop més els carrers del Centre Històric. Els guanyadors seran premiats amb un viatge per 4 persones, gentilesa de Viatges Iltrida. Altres activitats, com la XXXI Marató de l’Ou, la vetlla de les despulles del Pau Pi, l’enterro de la sardina o el concurs infantil de disfresses complementen la celebració-
 
La celebració lleidatana atansa la ciutadania, un any més, als orígens i la tradició del carnaval. Enguany es donarà a conèixer, molt especialment, dos actes típics de carnavals lleidatans: la Tupinada i el Ranxo de Carnaval de Ponts. La difusió d’aquestes festes gastronòmiques associades al carnaval tindrà lloc amb un Diàleg Cultural al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida –situat als baixos de l’església de Sant Martí- el proper dilluns, 9 de febrer, a les 19.30 hores.
 
El cartell del carnaval d’enguany és obra d’Ismael Martínez, estudiant del Cicle d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, i ha estat escollit entre les diverses propostes de cartell presentades pels alumnes de l’escola. L’autor del cartell, que s’ha mostrat molt satisfet pel seu resultat, ha destacat “la senzillesa de la il·lustració, l’ús acurat dels colors i la seva vistositat”.


Comentaris

envia el comentari