Catalunya Diari

La mostra 'Els objectes parlen' arriba al Caixaforum de Lleida

La mostra 'Els objectes parlen' arriba al Caixaforum de Lleida| Redacció - Fotografia: CaixaForum Lleida

 Coorganitzada pel Museo del Prado i l’Obra Social 'la Caixa', es tracta de la primera de les exposicions realitzades gràcies a l’acord de col·laboració entre totes dues institucions que es podran contemplar a la ciutat de Lleida. Les dues entitats van signar aquest acord al 2011 pel qual l’entitat financera va esdevenir benefactora de la pinacoteca. L’acord preveia l’organització conjunta d’exposicions a tot Espanya amb l’objectiu d’apropar al públic part del ric llegat artístic que custodia aquesta gairebé bicentenària institució que és el Museo del Prado. Des de llavors, el Museo del Prado i l’Obra Social 'la Caixa' han presentat conjuntament les exposicions 'Goya. Llums i ombres' a CaixaForum Barcelona i 'Rubens, Brueghel, Lorrain. El paisatge nòrdic al Prado' a les ciutats de València, Saragossa, Sevilla i Palma.
 
El nou projecte conjunt d'ambdues institucions, 'Els objectes parlen', arriba després de l’acte de signatura d’un nou acord per a l’ampliació del programa conjunt 'L’art d’educar', que va tenir lloc el 2 d’octubre de l'any passat, a càrrec del president de 'la Caixa' i de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, i del president del Reial Patronat del Museo del Prado, José Pedro Pérez-Llorca. Amb aquest nou acord, l’entitat financera consolida el seu compromís amb la tasca educativa del Prado i hi inclou tots els nivells educatius. 'L’art d’educar' ha permès, des que es va posar en marxa el 2009, que més de 225.000 infants en edat escolar es beneficiïn d’aquest projecte educatiu. També ha inspirat 'Els objectes parlen', una innovadora sèrie d’exposicions d’orientació didàctica amb una mirada transversal sobre les col•leccions del Museo del Prado que es presenta ara a CaixaForum Lleida després del seu pas per CaixaForum Girona. 
 
Obres de l'exposició
Les obres escollides, des d’una medalla de Felip II datada el 1559 fins a la figura d’una dona a la platja pintada per Cecili Pla a la segona dècada del segle XX, ofereixen una visió sobre els objectes que acompanyen homes i dones en la seva vida quotidiana o en moments d’especial significació, els objectes amb els quals van voler o van demanar de ser retratats. Desxifrar quina informació ens proporcionen els objectes sobre aquests personatges, la seva època o el seu context geogràfic, o quin significat ocult amaga algun d’ells, és la principal missió d’aquesta mostra.
 
Homes i dones es poden reconèixer a través de certs objectes que els han acompanyat al llarg dels temps —en la seva alimentació i en la seva forma de vestir, d’exercir una feina o, simplement, de gaudir del seu oci—, ja que aquests objectes són dipòsits de la memòria, individual i col·lectiva. Ens informen tant sobre costums i creences, com sobre les circumstàncies històriques i socials del moment en què van ser usats. Però al mateix temps suggereixen idees, permeten establir relacions entre conceptes molt diversos, desperten en qui els contempla tota mena de sentiments, i conviden a somiar, a imaginar i a evocar altres llocs o moments.
 
Els quadres del Museo del Prado —les natures mortes, per exemple— mostren una gran quantitat d’elements simbòlics que contribueixen a enriquir l’aspecte 'formal' que ofereixen, de manera que ens podem apropar al missatge que l’artista, o el seu mecenes, o el seu client, van desitjar transmetre. Però també inclouen nombrosos detalls amagats que ens obliguen a recórrer amb la mirada una vegada i una altra la superfície pictòrica per tal de captar-ne l’essència i el valor. 'Els objectes parlen', i a més —i aquesta n’és la clau— ens conviden a dialogar. Aquest és l’objectiu de l’exposició: plantejar un diàleg entre els seus visitants i els objectes del Museo del Prado, tant els 'reals' o tridimensionals com els representats en l’acurada selecció de pintures que formen part de la mostra.


Comentaris

envia el comentari