Catalunya Diari

La Seu Vella envoltada de boira es converteix en model per a més de 160 d'artistes

La Seu Vella envoltada de boira es converteix en model per a més de 160 d'artistes| Text i fotografia: ACN

La Seu Vella de Lleida ha servit aquest diumenge de model per a desenes de persones que s'han concentrat al turó per dibuixar-la o pintar-la coincidint amb la festa anual del monument. La xifra final d'inscrits ha estat de 163 persones.

La de l'últim diumenge d'octubre és una celebració organitzada per la societat civil que vol demostrar l'estima dels lleidatans per l'antiga catedral i sumar així arguments perquè s'acabi declarant Patrimoni de la Humanitat. Els responsables de la candidatura estan preparant documentació complementària que es presentarà l'any que ve a la Unesco amb l'objectiu de superar la llista d'espera on es troba actualment i passar l'examen definitiu de l'organització internacional. De moment, aquest diumenge artistes i aficionats de totes les edats han plasmat una Seu Vella envoltada de boira. La voluntat de l'associació d'Amics del monument és que el nombre de participants quedi establert com a rècord Guinnes. Aquest ha estat el plat fort de la 35a edició d'una festa que ha convidat a viure el monument amb els cinc sentits. Per això també s'han presentat productes gastronòmics com xocolata i galetes amb la forma de la Seu Vella.

Fa poc més d'un any el Turó de la Seu Vella va aconseguir entrar a la llista indicativa del Ministeri de Cultura per optar a l'examen definitiu de la Unesco a París. En aquesta llista, però, competeix amb una trentena més de candidatures i cal convèncer el Govern espanyol perquè l'esculli i la presenti a l'avaluació definitiva de l'organització internacional. De moment, s'està refent el dossier de la candidatura per aportar documentació complementària que reforci la rellevància del conjunt monumental més enllà de l'àmbit arquitectònic.

Es tracta, sobretot, d'aprofundir en valors immaterials que posin de relleu el Turó com a símbol de pau, de justícia o de resistència. Cal recordar que la Seu Vella va ser convertida de catedral a caserna militar quan les tropes borbòniques van entrar a la ciutat de Lleida el 1707 i és l'única catedral del món que ha estat camp de concentració de presoners al final de la Guerra Civil. La "força" que té el Turó com a paisatge també és un dels valors excepcionals que s'espera que es reconegui. El dossier també remarca el compromís de tota la ciutat amb la candidatura i les aportacions fetes des de la societat civil, com els Amics de la Seu Vella.

A banda de la presència massiva de pintors i dibuixants, el celebració del Dia de la Seu Vella també ha comptat amb una exhibició de vehicles històrics i el mercat 'Seuvellamania' amb productes relacionats amb el monument com, per exemple, la galeta 'Lo campanar' presentada pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida.

Com a acte previ, dissabte al vespre els Amics de la Seu Vella van entregar els diferents premis i distincions del 2016 en un acte a la Sala de la Volta de l'edifici de la Canonja amb una glossa que va llegir el rector de la UdL, Roberto Fernández. Són guardons que distingeixen la investigació, la creativitat i la divulgació sobre el conjunt monumental. També es va fer l'últim concert del cicle 'Concòrdia. Música de pau a la Seu Vella' i es va organitzar un sopar amb degustació de productes inspirats en el monument batejat com a 'Menja't la Seu Vella'.


Comentaris

envia el comentari