Catalunya Diari

L'Ajuntament de Lleida autoritza pel dia de Sant Jordi 190 parades al carrer, 45 menys que l'any passat

L'Ajuntament de Lleida autoritza pel dia de Sant Jordi 190 parades al carrer, 45 menys que l'any passat| Text i fotos: ACN

L'Ajuntament de Lleida ha autoritzat pel dia de Sant Jordi 190 parades al carrer de llibres, roses i d'altres articles, respecte a les 235 autoritzacions del 2015. La Paeria no ha concedit enguany l'autorització a una vintena de parades per no ajustar-se a l'ordenança fiscal aprovada l'any passat, a petició especialment de floristes i llibreters per tal d'evitar l'intrusisme.

Es tracta d'entitats o col·lectius que no poden vendre roses ja que es tracta d'una venda regulada, que només poden oferir els mateixos floristes i entitats de caire social, segons ha dit el tinent d'alcalde i regidor de Promoció de la ciutat, del comerç, del turisme i de l'ocupació i l'emprenedoria, Rafael Peris. D'aquesta manera són 190 les parades que sí han rebut autorització per poder vendre llibres, roses i altres articles durant la jornada. Com en anys anteriors, els vigilants de mercats i la Guàrdia Urbana també vetllaran perquè no hi hagi intrusisme en la venda de flors i llibres o d'altres productes al carrer, segons ha donat a conèixer aquest dimarts Peris durant la presentació de les activitats previstes per Sant Jordi a la capital del Segrià.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que el dia de Sant Jordi és "l'expressió de la sensibilitat de l'estima envers els demés i pel país, les nostres tradicions, la cultura i la llengua i en el qual la gastronomia també hi té un paper important". Ros ha dit que és un dia en què "els llibres i roses són presents als carrers i places" i ha destacat l'important producció de llibres d'autors lleidatans d'aquest Sant Jordi tant pel que fa a quantitat com a quantitat, amb més d'una vintena de llibres presentats els dies previs a la festivitat, fet que suposa "una prova clara de l'aportació que es fa des de Lleida a la llengua i cultura catalanes". L'alcalde de Lleida s'ha mostrat convençut que la celebració de la jornada en dissabte donarà encara més suport a la festa, afavorint la presència de gent als carrers de la ciutat.

S'espera més afluència de gent al carrer
Els gremis de llibreters, floristes i forners de les comarques de Lleida esperen que, si el temps acompanya, una major afluència de gent al carrer per Sant Jordi pel fet que la festivitat sigui una mica atípica i s'escaigui en dissabte malgrat que caldrà veure com això s'acaba traduït pel que fa a vendes. El Gremi de Llibreters de Lleida confia, com a mínim, mantenir el volum de llibres venuts l'any passat a la demarcació ja que "Sant Jordi té molt bona salut i és una festa molt participativa", malgrat que es pot veure condicionada pel temps que faci. El president del gremi, Jordi Caselles, ha destacat que Sant Jordi suposa un "comodí molt important" pel llibreters, ja que representa un 10% de la facturació de tot l'any, tot i que va en funció de cada llibreria.

Caselles ha destacat que aquest any 2016 s'ha registrat la major publicació de llibres d'autors lleidatans, entorn d'uns 450. Aquest important volum d'obres publicades fa difícil preveure quins seran els llibres més venuts aquest Sant Jordi a la demarcació de Lleida, el president del Gremi de Llibreters de Lleida ha apuntat 'La filla del capità Groc' (Grup 62) de Víctor Amela com un dels llibres en català que més es vendran. Pel que fa a publicacions d'autors lleidatans, Caselles ha citat, entre altres, 'Una gran ciutat tota per descobrir', la nova guia de la ciutat de Lleida editada per la UdL; 'L'assassí que llegia Vidal Vidal' (Tres i Quatre) de Miquel Àngel Estradé; 'Em tallaré les trenes' (Pagès Editors) de Maria Alba Revés; 'Amb X de sexe' (Pagès Editors) de Marta Alòs i David Marín, i 'Blau al Firmament' (Fonoll), sobre la història del futbol a la ciutat de Lleida.

Des del Gremi de Floristes de Lleida no es mostren tan optimistes amb el fet que Sant Jordi se celebri en dissabte. Els floristes lleidatans preveuen que aquesta circumstància els farà caure entorn d'un 20% la venda de roses ja que moltes empreses que acostumaven a regalar roses als seus clients per Sant Jordi enguany no ho faran pel fet que no sigui dia laborable, segons ha dit Cristina Bonet, secretària del gremi. Tot i això la rosa vermella seguirà sent la protagonista de la jornada i les seves vendes suposaran a la demarcació un 90% del total de roses que es vendran aquest Sant Jordi, de les quals se'n podran torbar de tots colors com ara una rosa amb la senyera dibuixada.

Bonet ha tornat a denunciar l'intrusisme, especialment d'estudiants i d'altres persones, que perjudica el sector en una jornada que suposa pels floristes bona part del negoci de tot l'any. En aquest sentit, ha destacat l'ordenança municipal que restringeix la concessió d'autoritzacions a parades que no estan autoritzades per la venda de roses.

Finalment, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida confia que es consumeixin aquest any uns 25.000 pans de San Jordi a la demarcació, un 10% més que l'any passat. El president del gremi, Manel Llaràs, ha remarcat que enguany fa 25 anys que els forners catalans elaboren aquest producte, que es fa amb tres amassades diferents, una a base de formatge, una de sobrassada i una altra amb panses i nous. A Catalunya, la previsió de vendes se situa entorn de les 250.000 unitats. Un any més el Gremi de Forners de Lleida instal·larà una parada a la plaça Paeria de Lleida per donar a conèixer i vendre aquest pa.


Comentaris

envia el comentari