Catalunya Diari

L'Animac 2019 s'inspirarà en l'animació 'stop motion'

Peter Lord, director i cofundador de l’oscaritzat estudi d’animació Aardman Animations rebrà un premi especial a la seva trajectòria

Imatge de l'Animac 2019
Imatge de l'Animac 2019 | LleidaDiari.cat

Animac 2019, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, organitzada per l'Ajuntament de Lleida i amb el suport de l'ICEC – Institut Català de les Empreses Culturals, l'ICAA – Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales – i CaixaForum Lleida, entre altres col·laboradors, tindrà com a tema principal el món de l'animació stop motion, una tècnica que dóna vida fotograma a fotograma a personatges de plastilina, titelles, ceràmica, fotografies, pintura sobre vidre i tants altres materials com la imaginació de l'artista pugui somiar. Tot inspirant-se en l'stop motion i jugant amb el volum, els materials i les textures tan característics d'aquesta tècnica, un any més, l'il·lustrador i animador lleidatà Carles Porta ens sorprèn amb la imatge per aquesta 23a edició d'Animac.

Del 21 al 24 de febrer del 2019, Animac explorarà aquesta tècnica animada, a través de projeccions, conferències i d'altres activitats especials. Es tracta d'una tècnica tan antiga que forma part dels mateixos inicis del cinema i que ara està vivint una veritable edat d'or. En paraules de la directora d'Animac, Carolina López, «D'Starewitch a Wes Anderson, són molts els realitzadors que veuen en l'stop motion un insuperable mitjà d'expressió on tota mena de mons caben en una taula. Els films realitzats en aquesta tècnica compten amb la fisicitat dels objectes i els titelles, que atorguen una càrrega emocional i plàstica inigualable. Fa un parell de dècades semblava que l'stop motion seria desbancat pel 3D, lluny d'això està vivint internacionalment un dels seus millors moments».

Per la seva banda, la tinent d'alcalde i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Lleida, Montse Parra ha remarcat: «esperem amb moltes ganes aquesta 23a edició que, un cop més, des de l'Ajuntament de Lleida, desitgem que sigui un èxit de participació i implicació de la ciutat i el territori; així com Lleida esdevingui referent internacional de l'animació durant la setmana del 21 al 24 de febrer». L'stop motion és una tècnica que permet un extens i variat ventall de subtècniques com ara la pixilació o moviment de persones foto a foto, l'animació de sorra, de titelles, de plastilina, de ceràmica, de pintura sobre vidre, entre moltes altres. Aquesta llibertat i versatilitat atorguen a aquesta tècnica un lloc central en tot el que té a veure amb l'experimentació formal i plàstica i la cerca de llenguatges propis.


Comentaris

envia el comentari