Catalunya Diari

L'animadora finlandesa Katariina Lillqvist estarà a l'Animac Lleida

L'Estudio Rodolfo Pastor, creador de Capelito i amb gairebé 50 anys d'història, rebrà el premi Trajectòria Animac 2019

Katariina Lillqvist
L'animadora finlandesa Katariina Lillqvist | LleidaDiari.cat

L'animadora finlandesa Katariina Lillqvist rebrà el premi Animation Master 2019 a la 23a edició de l'Animac. Lillqvist és l'autora de més trajectòria i un referent en l'animació independent de titelles. Guionista, directora i productora, és coneguda en el món de l'animació per la seva dilatada carrera amb una vintena de títols en animació stop motion i és fundadora de la cooperativa de producció Camera Cagliostro i el Museu de Titelles Lapinlahti. Amb aquest premi, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, vol fer visible la feina d'aquesta narradora, compromesa socialment i gairebé desconeguda al nostre país.

L'Estudio Rodolfo Pastor, creador de Capelito i amb gairebé 50 anys d'història, rebrà el premi Trajectòria Animac 2019. Katariina Lillqvist, que després d'una dilatada carrera fent curtmetratges i migmetratges d'animació, prepara el seu primer llargmetratge 'Master i Margarita'. Lillqvist ha treballat des del 1989 a Praga on va crear Camera Cagliostro, companyia cooperativa de cinema independent i producció d'art, i actualment treballa també a Estocolm, i desenvolupa un museu de cinema stop motion a Helsinki, el Museu de Titelles Lapinlahti.

Estudia la mentalitat europea a través dels traumes

En les seves pel·lícules i projectes, Lillqvist sovint estudia la mentalitat europea a través de traumes, temps de guerra i qüestions minoritàries. Ha estat retratant els destins dels fills de Sarajevo, la posició de les comunitats gitanes a l'Europa canviant, la desaparició de les cultures tradicionals de les petites tribus del nord i la vida quotidiana de la gent comuna a la seva ciutat natal de Tampere durant la Guerra Civil finlandesa i els foscos anys trenta.

Els seus grans premis inclouen l'Ós de Plata del Festival Internacional de Cinema de Berlín el 1996 per la pel·lícula 'The Country Doctor', basada en la novel·la de Franz Kafka i en les històries dels nens refugiats de l'ex-Iugoslàvia. Lillqvist ha estat guardonada amb dos Premis Anuals d'Art atorgats per l'estat finlandès pels seus èxits preservant el folklore gitano i portant les qüestions de la minoria a l'opinió pública finlandesa. I més recentment, el seu projecte transmèdia, en part documental d'animació stop motion amb titelles, Radio Dolores, va guanyar el Premi Especial d'Animació d'Annecy 2017.

Una conferència a l'Animac

Lillqvist oferirà a Animac una conferència sobre la seva carrera i el seu nou treball 'Master i Margarita'. A més, es projectarà una retrospectiva, la primera a Espanya, dels seus millors treballs, entre els quals es troben: The Maiden and the Soldier, The Country Doctor, Tales from the Endless Roads: The Romary Mirror, Far away from Ural i Radio Dolores. Dels seus treballs amb rerefons social, destaca Radio Dolores que té per tema central una cançó que evoca la Guerra Civil Espanyola i el dolor de les víctimes.

El curtmetratge explica la història del fill d'Arvo, un brigadista internacional finlandès que va desaparèixer a Màlaga el 1937, i la dona del qual va ser empresonada per escoltar Radio Dolores. El seu fill viatja a Andalusia en els anys 60, en plena dictadura, a la recerca del pare i també és empresonat per cantar ¡Ay Manuela! amb l'acordió.


Comentaris

envia el comentari