Catalunya Diari

Les 53 peces emmagatzemades al MNAC ja són camí del Monestir de Santa Maria de Sixena

Les 53 peces emmagatzemades al MNAC ja són camí del Monestir de Santa Maria de Sixena| Text i fotos: ACN

Les 53 peces fins ara emmagatzemades al Museu Nacional d'Art de Catalunya ja han sortit camí del Monestir de Santa Maria de Sixena. Formen part de les 97 obres d'art que el jutjat de primera instància número 1 d'Osca havia ordenat traslladar provisionalment a l'Aragó abans del 25 de juliol.

D'aquesta manera, l'executiu compleix la sentència provisional només per a les 53 obres del MNAC, que no s'han exposat mai pel seu "escàs valor artístic" i que no estan sotmeses a un règim de protecció. Per contra, la resolució no inclou les 44 obres en litigi restants que hi ha al Museu de Lleida perquè estan catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha insistit que el Govern continuarà exercint "totes les accions legals pertinents" per defensar els "legítims interessos" que la Generalitat ostenta sobre els béns en litigi.

El Govern no ha autoritzat el lliurament al govern d’Aragó dels béns procedents del monestir de Santa Maria de Sixena que actualment hi ha al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal perquè "no han finalitzat" els procediments legalment requerits per la normativa de patrimoni cultural.

Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l’orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda de dates 28 de gener de 1983 i 17 de desembre de 1992, i pel Museu Nacional, el 20 de juny de 1994.

Les obres traslladades a Sixena
Les obres dipositades fins aquest matí al magatzem al Museu Nacional d’acord amb la resolució del Departament de Cultura són dues fulles de porta de fusta policromada del segle XIII; quatre frescs traspassats a tela de Mateu Ferrer i anònims del segle XVI; una pintura sobre tela del segle XII; un conjunt format per 13 petits fragments de pintures sobre tela del segle XIII; un conjunt amb 37 peces d’indumentària entre les quals hi ha casulles, estoles, maniples, dalmàtiques, capes pluvials, mantons, xals, fragments de mantellines i un vestit femení, totes datades entre els segles XVIII i principis del XX; tres reliquiaris del segle XIX; tres fragments de plats de ceràmica; dues culleres; dues palmatòries; una forquilla; un pom de bordó; un fragment de rajola; una tapa sopera de ceràmica; un plat ceràmic de color blau; una escudella ceràmica daurada; una faldilla brodada; cobertes de llibres, una col·lecció de manuals notarials dels segles XVI-XVIII, una col·lecció de pergamins, llibres de cor, cartes i documents varis; dues pedres tallades; un fragment de creu de terme; i una caixa forta de ferro.


Comentaris

envia el comentari