Catalunya Diari

Les 21 pel·lícules relacionades amb l’esquizofrènia que no et pots perdre

Grans produccions cinematogràfiques que ens acosten a la realitat de la gent amb aquest trastorn

Tot i que l’esquizofrènia és una malaltia mental dura, podem trobar connexions amb la gent que pateix aquest trastorn.

 

No és fàcil explicar la ruptura amb la realitat que es produeix en els casos d’esquizofrènia, però el llenguatge cinematogràfic permet expressar la manera de veure les coses d’aquestes persones d’una manera més senzilla.

Llargmetratges relacionats amb l’esquizofrènia per comprendre millor aquesta malaltia

Hem preparat un recull de pel·lícules relacionades amb l’esquizofrènia que t’ajudaran a entendre millor aquesta condició i les implicacions que pot tenir a nivell emocional i social.

1. I Never Promised You a Rose Garden, de 1977

L’escenari d’aquest film que tracta sobre l’esquizofrènia és un hospital psiquiàtric on s’interna una dona que confon la realitat i la ficció reiteradament. En aquest centre, la protagonista de la pel·lícula coneixerà una psiquiatra que li permetrà conservar un punt de connexió amb la realitat.

 

2. Take Shelter, de 2011

Es tracta d’un autèntic drama psicològic que mostra l’evolució de la ruptura amb la realitat d’un home. D’una manera gradual, el personatge principal de la història cedeix a l’impuls de creure’s diverses al·lucinacions de caire apocalíptic que fan que es posi a preparar la construcció d’un refugi subterrani.

3. La mort d’un àngel, de 2001

Un home que té esquizofrènia —interpretat per Samuel L. Jackson— busca l’assassí d’un jove a través de les pistes que va trobant. En aquesta pel·lícula, es deixa de banda la part més intimista de molts films relacionats amb l’esquizofrènia i es posa èmfasi en la rellevància que té la trama de misteri.

 

4. Lilith, de 1964

La pel·lícula està inspirada en una novel·la de J. R. Salamanca, i ens mostra la història d’un psiquiatra que exerceix en un centre de salut per a persones adinerades, i allà coneix la Lilith, que és una noia amb esquizofrènia. El psiquiatra se n’enamora i, per mitjà del desig que té d’establir un vincle sentimental amb la noia, va renunciant de manera progressiva a viure dins del món dels «entenimentats», tal com ell els designava.

5. Spider, de 2002

Es tracta d’un film del director David Croneberg, que mostra la història d’un home que està ingressat en un hospital psiquiàtric durant un temps i, després, decideix no prendre’s més la medicació. Aleshores, comença a reviure experiències que tenen una relació directa amb la seva infància traumàtica, molt condicionada per la relació que tenia amb el seu progenitor i pel traspàs de la seva mare.

6. K-Pax, de 2001

Es tracta d’un dels films més coneguts que parlen de l’esquizofrènia, i ens exposa la història d’un home al qual hom diu Prot i del qual no se saben gaire coses, només que afirma procedir d’un planeta ben llunyà i que voldria tornar-hi en un futur. A causa de les seves creences delirants, l’ingressen en un centre psiquiàtric, on transformarà la vida de tots els pacients.

 

7. Canvas, de 2006

Aquesta història està centrada en una família que viu al sud de Florida, als Estats Units, i en la forma que tenen els seus membres de conviure amb la malaltia que pateix la mare. Una de les produccions cinematogràfiques més commovedores al voltant de l’esquizofrènia.

8. Woh Lamhe, de 2006

Aquesta pel·lícula hindú de 2006 és un drama romàntic dins del qual el rol de l’esquizofrènia és molt rellevant, i ens mostra una manera diferent de concebre aquesta malaltia mental.

9. El rei pescador, de 1991

Es tracta d’una obra del director Terry Gilliam que protagonitzen Jeff Bridges i Robin Williams, i que exposa el cas d’un locutor de ràdio que coneix un captaire que mostra signes relacionats amb els trastorns de l’espectre esquizofrènic. Tots dos junts decidiran posar-se a buscar el Sant Grial.

10. Àngels sense cel, de 1993

Es tracta d’una obra que mostra la relació d’amistat entre un veterà de la guerra del Vietnam i un noi esquizofrènic que es coneixen en un alberg social per a persones sense sostre. La seva amistat ens mostra la forma en què poden connectar i que, tot i els seus passats ben diferents, es poden veure reflectits l’un en l’altre.

 

11. Black Swan, de 2010

Aquesta obra tan coneguda del director Darren Aronofsky ens narra el cas d’una ballarina —que encarna l’actriu Natalie Portman— que busca la perfecció a nivell artístic, tot i que mentre ho fa anem veient signes que mostren que la seva percepció de la realitat cada cop està més distorsionada.

12. Benny i Joon, de 1993

Després de perdre els seus pares, la jove Joon comença a tenir idees delirants i al·lucinacions, uns signes molt habituals en les persones amb esquizofrènia. Tot i que té un germà que s’esforça al màxim per cuidar-la, l’arribada del jove Sam —interpretat pel popular Johnny Depp— augmentarà els problemes i, a banda, farà que es produeixi una relació amorosa.

13. El solista, de 2009

‘El solista’ és una pel·lícula que segueix la línia de moltes altres produccions relacionades amb l’esquizofrènia que s’han basat en casos reals, i explica la història d’un violoncel·lista amb molt de talent anomenat Nathaniel Ayers que, mentre s’estava formant al conservatori, va anar desenvolupant esquizofrènia i finalment va viure en la mendicitat. Tot va canviar, però, el dia en què el va descobrir un periodista, que va sorprendre’s molt amb la seva gran habilitat.

14. Some Voices, de 2000

‘Some Voices’ és un drama romàntic que explica la història d’en Ray, un noi jove que ha estat en un centre psiquiàtric i que, quan en surt, es disposa a conviure amb en Pete, el seu germà. Els dos germans s’ajuden entre ells però, en el moment en què en Ray comença a sentir alguna cosa per una dona, el seu vincle trontolla.

15. Angel Baby, de 1995

Aquest llargmetratge australià força desconegut tracta de dos individus esquizofrènics que es coneixen mentre fan teràpia de grup. Tots dos s’acaben enamorant i finalment es posen a viure junts, i han de lluitar amb diversos obstacles vinculats amb l’estat de la seva salut mental i, més endavant, amb un embaràs.

16. Soc un cíborg, de 2006

Entre tots els films sud-coreans que existeixen, aquest és un dels més coneguts al món occidental. Narra la història de dos nois joves que estan tancats en un centre psiquiàtric i que connecten entre ells de manera ben singular. La noia, la Young-goon, es pensa que és una cíborg i que només pot obtenir aliment a través de les bateries. Per aquesta raó, declina menjar. El noi és l’Il-soon, i sempre amaga la cara rere una màscara. Per ajudar la Young-goon, l’Il-soon haurà d’entendre la lògica que hi ha al seu pensament.

17. Veronika Decides to Die, de 2009

Es tracta d’una ficció que explica la vida d’una jove decidida a morir que mira de llevar-se la vida, però tot just després la informen que no li queda gaire temps de vida per culpa de tots els medicaments que s’ha pres. Ara bé, la jove canviarà la seva perspectiva de les coses durant el seu ingrés, gràcies a un pacient esquizofrènic que coneix.

 

18. Una ment meravellosa, de 2001

Aquesta producció cinematogràfica relacionada amb l’esquizofrènia està basada en fets reals. Ens explica la història de John Forbes Nash, un matemàtic amb esquizofrènia paranoide que, el 1994, va rebre un Premi Nobel. El llargmetratge ens va mostrant com evoluciona la malaltia mental del matemàtic i la forma que té de compatibilitzar-la amb tot allò que l’apassiona.

19. Nise, de 2015

Una producció cinematogràfica brasilera que tracta dels paradigmes de la psiquiatria més recents i que es basa en un tracte humà cap als pacients que pateixen els trastorns mentals més severs. Nise da Silveira és una doctora que es guanya l’enemistat d’alguns col·legues professionals del centre mèdic on treballa, perquè procura que els pacients amb esquizofrènia internats es vegin com a éssers humans.

20. L’Histoire d’Adèle H., de 1975

El film ens narra la vida de l’Adèle Hugo, filla del cèlebre Victor Hugo, i ens parla dels problemes mentals i físics de la noia, vinculats amb la manera obsessiva que té de sentir un amor que no és correspost.

21.  Donnie Darko, de 2001

Es tracta d’un llargmetratge ‘indie’ que protagonitza l’actor Jake Gyllenhaal i que mostra en Donnie, un jove que té unes visions inquietants que li mostren un ésser humà amb una disfressa de conill gegant força sinistra.

A les visions, el conill afirma que el món es s’acabarà aviat, en concret en un termini de 28 dies, 6 hores, 42 minuts i 12 segons. Tot i que la seva estrena va passar gairebé inadvertida, quan en va sortir la versió en DVD es va acabar convertint en un film de culte.

 


Comentaris

envia el comentari