Catalunya Diari

Les veus de Sofia Ribeiro i Kinga Rataj, al tercer Festival Internacional de Fado de Catalunya

Les veus de Sofia Ribeiro i Kinga Rataj, al tercer Festival Internacional de Fado de Catalunya| Redacció - Fotografia: Orfeó Lleidatà

 

La tercera edició del Festival Internacional de Fado de Catalunya portarà a Lleida les reconegudes veus de Sofia Ribeiro i Kinga Rataj, dues de les protagonistes del festival, que tindrà lloc aquest divendres i dissabte, dies 17 i 18 d’octubre, al Cafè del Teatre de l’Escorxador. 

La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i el director general de l’Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà, han presentat el programa d’aquesta edició, que combina la música, amb la gastronomia i les arts visuals portugueses. Parra ha destacat l’aposta d’aquest projecte que apropa el fado i les fusions que es fan al voltant d’aquest gènere, així com activitats paral·leles per difondre la cultura portuguesa.
 
El propòsit d’Interfado és donar a conèixer el fado tradicional i les aportacions innovadores que s’hi fan. La tinent d’alcalde ha destacat els paquets turístiques que s’ofereixen des de Turisme de Lleida, facilitant el transport, allotjament i l’assistència als concerts a aquelles persones que vinguin a la ciutat per gaudir del festival. Per la seva banda, Quinquillà ha remarcat la qualitat artística de Ribeiro i Rataj i com des de Lleida s’obre una finestra a la cultura portuguesa i al món del fado, des d’una visió moderna innovadora.
 
La fadista lleidatana Carolina Blàvia, que participa en l’organització, ha comentat les característiques de les cantants que formen el programa d’enguany. La fadista del jazz Sofia Ribeiro oferirà el concert de divendres, després d’actuar de Colòmbia, França i Portugal i continuarà la gira per Itàlia. Carolina Blàvia ha comentat que és una de les grans veus del fado i que sap combinar la seva formació en jazz amb la música tradicional portuguès i amb els ritmes brasilers, com la bossa nova. Pel que fa a Kinga Rataj, ha explicat que és un dels descobriments vocals més interessants que ve de Polònia i que arrodoneix els arranjaments del a veu amb el piano.
 
Els concerts es faran al Cafè del Teatre, a les 22.30 hores, amb projeccions de música visual: Fadografia (Treball intermodal que realitzen diversos autors d'arreu del món que es basa en el tractament del fado des de la perspectiva de la música visual o metagrafia). El preu de l’entrada és 12 euros, 10 reduïda i 8 des de la web de l'Orfeó Lleidatà. També es pot adquirir l’abonament de dos dies per 14 euros. A partir de les 21.00 hores ja es pot degustar el tast de gastronomia portuguesa al mateix Cafè.
 
En l’àmbit gastronòmic, Interfado ofereix també un curs de cuina portuguesa com a activitat paral·lela, els dies prèvies, 15 i 16, de la mà del xef Antoni Rúbies. Durant les jornades es mostraran 'receitas' d’una cuina senzilla i abundant amb influències tant mediterrànies com atlàntiques per descobrir Portugal. Els cursos es faran a les 19.30 h a la Sala Sunka (c/ Bisbe Ruano). El curs és gratuït i cal inscriure’s prèviament al telèfon 973 28 99 48 o a l’adreça electrònica [email protected]
 
Interfado està organitzat per l’Orfeó Lleidatà i la Paeria i compta amb el suport de Camões - Instituto da Cooperação e da Língua; Mostra Portuguesa; la Diputació de Lleida/Institut d'Estudis Ilerdencs; el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; l'Obra Social 'la Caixa'; Plusfresc; Catalana Occident i Semic. També rep la col·laboració de Turisme de Lleida, el Cafè del Teatre Escorxador, la fundació Artecittà, Caparrós Celebracions i TAP Portugal.


Comentaris

envia el comentari