Catalunya Diari

L'escriptor lleidatà Josep Vallverdú rep el Premi Canigó 2013

L'escriptor lleidatà Josep Vallverdú rep el Premi Canigó 2013| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 En el marc de la 45ena Universitat Catalana d’Estiu, Vallverdú ha rebut el Premi Canigó 2013, distinció que la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) li ha dedicat en reconeixement a tota la seva trajectòria literària. Considerat per a molts el "degà" de la literatura infantil catalana, Vallverdú ha rebut el Premi de la mà del president de l’UCE, Jordi Sales, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha destacat de Vallverdú la seva dimensió intel·lectual, cultural i humana. I ha afegit: "Un poble com el nostre necessita sempre referents i Vallverdú ho és fins al punt que la cultura i la literatura a casa nostra no es podria escriure sense la seva aportació".
 
L’escriptor ha agraït el reconeixement rebut "des d’aquesta balconada tan profitosa per tots com és l’UCE", alhora que ha manifestat l’agraïment a la Diputació de Lleida pel "rebombori cultural" amb que ha descrit la iniciativa del Passeig d’Aniversari.
 
Davant d’un auditori del Lyceé Renouvier atent, Vallverdú s’ha descrit com un escriptor de la generació pont: "La meva generació és la que va començar a escriure abans de la Guerra Civil però que no va poder publicar fins molt més tard, fins a la dècada dels seixanta per la censura". I ha afegit: "La literatura infantil va estar prohibida pel règim franquista fins als anys 60. Hi havia veritable horror perquè els infants llegissin en la seva llengua materna, el català".
 
 
En l’acte també hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé i Sabaté, que ha presentat Vallverdú com "un escriptor sense límits geogràfics, universal de tots els territoris de llengua catalana", i el filòleg Josep M. Aloy, biògraf de Vallverdú.
 
El 'Passeig d’aniversari' dedicat a l’escriptor lleidatà seguirà el seu periple per terres de parla catalana a València i l’Alguer, on se celebraran actes commemoratius en els pròxims mesos.


Comentaris

envia el comentari