Catalunya Diari

L'Església de Santa Maria de Cervera acollirà el Cant de les Completes

‘Córrer la veu’, un projecte per donar a conèixer els escriptors i poetes de la Segarra i de Catalunya, i una iniciativa de l'Orquestra Infantil Julià Carbonell de les Terres de Lleida, els actes de la Capitalitat durant el mes de febrer

Cant de les Completes
Imatge del Cant de les Completes | LleidaDiari.cat

El Cant de les Completes del Santíssim Misteri, una obra singular de la música litúrgica catalana del segle XIX, s'interpretarà demà a les 20.00 hores a l'església gòtica de Santa Maria de Cervera. El cant es caracteritza per combinar la música de l'església i l'esperit popular. El Cant, que forma part de les activitats de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, serà reconegut amb el màxim nivell de protecció previst per part de la Generalitat: la declaració de Festa Patrimonial d'Interès General.

Les Completes de Cervera és una cantata de caràcter religiós i popular amb un text litúrgic originari de l'Edat Mitjana i música de la segona meitat del segle XIX. La tradició ha anat evolucionant des d'un acte de caràcter litúrgic cap a un concert religiós d'una obra simfònica i coral amb participació de solistes que correspon a unes antífones de l'exaltació de la creu, que es canta cada 5 de febrer, el dia abans de la festa del Santíssim Misteri de Cervera.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els espectadors podran sentir la versió simfònica

Al Cant, hi prenen part l'orquestra, el cor (a quatre veus mixtes) i els solistes, sota la direcció de Xavier Puig. Els espectadors podran sentir la versió simfònica revisada de les partitures compostes entre 1844 i 1845 pels mestres Joan Pont i Salvador Vidal. La celebració del Cant de les Completes es remunta a l'any 1540. És un text litúrgic de l'Edat Mitjana (l'original es conserva a l'Arxiu Comarcal) i amb música del segle XIX. L'obra està realitzada a partir de cançons de moda de l'època, que incitaven al públic a interpretar-les. El dissabte 16 de febrer a les 21.00 hores al Casal de Cervera tindrà lloc un sopar literari, amb el que comença 'Córrer la veu', un projecte que vol fer difusió els escriptors i poetes de Cervera, la Segarra i Catalunya.

El dissabte 23 de febrer al Paranimf de la Universitat de Cervera a les 19.00 hores tindrà lloc un concert de l'Orquestra Infantil Julià Carbonell de les Terres de Lleida - OITLL. Una iniciativa pedagògica que permetrà als estudiants de música de les escoles i conservatoris de la demarcació de Lleida desenvolupar un treball orquestral de qualitat.

 

Capital de la Cultura Catalana

Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d'un programa d'activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l'ocasió ha confeccionat la programació d'actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l'any 2018.


Comentaris

envia el comentari