Catalunya Diari

L'espectacle familiar ‘Arítmia de rumba’, dissabte a l'Auditori Enric Granados

L'espectacle familiar ‘Arítmia de rumba’, dissabte a l'Auditori Enric Granados| Redacció - Fotografia: Orfeó Lleidatà

 

La rumba catalana tornarà aquest dissabte a les 18.30 hores a un dels seus bressols, la ciutat de Lleida, amb l'actuació ‘Arítmia de rumba', una representació per a tota la família, organitzada per l’Orfeó Lleidatà i que tindrà lloc a l’Auditori Municipal Enric Granados. 

La companyia TicoTacoTeca, formada per músics coneguts de l’escena rumbera, ha ideat l’espectacle familiar ‘Arítmia de rumba’, amb la direcció teatral de Toni Corominas i la direcció musical d’Oriol Pidelaserra.
 
Martí Marfà, coguionista i intèrpret del muntatge, explica que “vindrem a mostrar un gènere com la rumba catalana que va sorgir de comunitats gitanes com la de Lleida” i que amb l’espectacle volen “donar nocions dels patrons bàsics de la rumba”. ‘Arítmia de rumba’ està pensat per a tota la família i compta amb quatre personatges, cadascun representa un d’aquests patrons.
 
Altres objectius de la producció són entendre i experimentar la música com una pràctica col·lectiva i participativa, conèixer les diferents possibilitats del ritme, copsar algunes interconnexions amb altres estils musicals i prendre consciència de la significació social de la rumba catalana.
 
Lleida, nucli important en la gestació de la rumba catalana
Marfà, antropòleg social especialitzat en etnomusicologia dels gitanos catalans, afirma que “un dels nuclis més importants demogràficament i per la seua aportació cultural és, segurament, el de Lleida juntament amb el de Barcelona i de Perpinyà, que serien els tres grans nuclis de població gitana catalana”. L’especialista explica que “està documentat que a Lleida hi ha formes de rumba catalana molt primitives i altres formes de cant i de fer música pròpies del gitanos que vénen d’antic i que constitueixen una aportació important del patrimoni de la rumba catalana i del patrimoni cultural del país”.
 
Els quatre intèrprets de l’espectacle ‘Arítmia de rumba’ són Martí Marfà, Oriol Ferré, Oriol Pidelaserra i Xavi Terrades.
 
Martí Marfà (guitarra flamenca i veu) és una antropòleg social especialitzat en l’etnomusicologia dels gitanos catalans i és un dels actius en la promoció de la rumba catalana. Actualment és secretari de la junta directiva de l'associació FORCAT (Foment de la Rumba Catalana) i ha estat guardonat, juntament amb el Taller de Músics de Barcelona, amb el Premi Puig-Porret 2014 del Mercat de Música Viva de Vic per un projecte sobre el cant dels gitanos.
 
Oriol Ferré (trombó, tuba, veus, joguines i quotidianòfons), titulat superior de Jazz i Música Moderna per l'Escola Superior de Música de Catalunya, és professor de música especialitzat en el mètode Orff i trombonista de l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat i del grup Derrumband. També forma part de la comissió de formació i investigació de l'Associació Catalana d'Escoles de Música, entre altres entitats relacionades amb l’educació musical.
 
Oriol Pidelaserra (teclats, bases, melòdica i veus) és professor de música, a més de ser pianista i director musical del grup de rumba catalana Derrumband, especialitzada en recuperar el repertori del Gato Pérez.
 
Xavi Terrades (bongo, cajón, caixa, campana, percussions menors i veus) és professor de bateria i imparteix tallers de sensibilització musical per a infants, nens i joves.


Comentaris

envia el comentari