Catalunya Diari

L’espectacle de producció pròpia ‘MEM’ arriba dissabte a Cervera

L’acte inaugural gratuït tindrà lloc a les 19.00 h i estarà presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra

Espectacle MEM
Imatge del cartell de l'espectacle MEM que es podrà veure a Cervera | LleidaDiari.cat

Cervera estrenarà la Capitalitat de la Cultura Catalana aquest dissabte 19 de gener a les 19 hores al Teatre de la Passió amb l'espectacle gratuït 'MEM', un muntatge de producció pròpia, que reflexiona sobre el vessant polièdric de la cultura a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals. L'obra és indicativa de l'esperit amb el qual Cervera afronta enguany la Capitalitat Cultural: la universalitat de l'art, però des de l'empremta personal del territori.

'MEM' transita des de la postguerra fins a la societat actual, envaïda per la cultura anglosaxona, de la qual emergeix la peculiaritat cerverina. Des de la universalitat es reivindica el component local de la cultura. Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d'un programa d'activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l'ocasió ha confeccionat la programació d'actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l'any 2018. La programació que s'ha presentat és el resultat d'un procés participatiu en el qual s'han consultat prop d'una cinquantena d'associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l'exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d'un centenar d'accions culturals que se celebraran durant tot un any.

Cervera, una ciutat molt viva i compromesa amb la cultura

A banda d'aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l'Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d'alumnes d'arreu) i La Passió medieval, així com una llarga llista d'exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

Segons va explicar Ramon Royes, paer en cap de Cervera, durant la presentació dels actes, un dels reptes principals de la capitalitat «és, sens dubte, dinamitzar la mateixa agenda cultural estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d'una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat". Sota el concepte que «la cultura ha d'anar més enllà del fet cultural», molts projectes inclosos en el programa d'actes de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat. Així doncs, la producció pròpia es concep per generar no només un impacte cultural, sinó també econòmic en el territori.

Espectacles de nova producció

Encara en relació amb els espectacles de nova producció, la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera defensa que «la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l'economia local i comarcal; d'aquí el perquè de prioritzar aquest element», asseguren. La programació implica, segons els organitzadors, «entendre la cultura d'una manera innovadora, capaç de transformar, d'incidir i de reivindicar la mateixa identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal».

«Això ens porta a l'experimentació per generar impacte econòmic», afegeixen. «És una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics». En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, «com a servidors públics que som, hem d'assumir riscos a favor de la democratització de la cultura». Tot plegat representarà que durant aquest 2019 la vila de Cervera tindrà una renda cultural per càpita que implica superar els índexs de països pioners en la inversió en cultura per habitant.


Comentaris

envia el comentari