Catalunya Diari

Lleida acomiada la campana Mònica de la Seu Vella abans de ser restaurada

Lleida acomiada la campana Mònica de la Seu Vella abans de ser restaurada| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Lleida s’ha acomiadat aquest diumenge de la campana Mònica de la Seu Vella que serà traslladada a Alemanya per a la seva restauració. Després de la campanya iniciada per recaptar diners per a aquest objectiu, la 'Mònica' ja està a punt perquè, en un taller especialitzat, es pugui recuperar el seu so, així com la seva imatge.

L’acte de comiat s’ha fet en el marc del Dia de la Seu Vella que, com cada any, ha omplert el recinte d’activitats variades, que han organitzat l’Associació Amics de la Seu Vella. L'acte ha comptat amb la periodista Mònica Terribas i l’actuació de la Coral de Xiquets de l’Orfeó Lleidatà.
 
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha agraït als lleidatans i les lleidatanes, les entitats i les associacions que han fet possible la restauració de la campana perquè aviat pugui lluir el seu resplendor. El paer en cap s’ha referit al salt qualitatiu que ha suposat per al monument la creació del Consorci del Turó, per la Paeria i la Generalitat i amb Pep Tort al capdavant, per a la seva restauració i difusió. Això ha fet possible que les visites al monument hagin incrementat i que cada cop la Seu tingui més presència arreu. Ros ha apuntat el camí que està seguint la candidatura de la Seu Vella per ser declarada Patrimoni de la Humanitat, que ja ha aconseguit ser inclosa en la llista indicativa del Ministeri de Cultura. En aquesta candidatura, es deixa palès els valors universals que tramet la Seu com són pau, concòrdia i resistència, havent estat catedral, caserna, presó i ara espai de cultura. Això, ha afegit, dóna fortalesa a la candidatura, més enllà de l’espectacularitat i la bessa del propi monument. 
 
En l’acte organitzat a la porta dels Apòstols, l’alcalde ha agraït que Mònica Terribas hagi mostrat una vegada més la seva estima per les terres de Lleida. De fet, la periodista ha mostrat la seva particular manera d’acomiadar-se de la campanya, que ha compartit amb els assistents: li ha fet una carta, 'De Mònica a Mònica'.
 
600 quilos de pes
El director del Consorci ha indicat que la restauració de la Mònica és una part més del conjunt d’actuacions que s’han fet i que es faran perquè la Seu Vella llueixi cada vegada més. El president de l’Associació, Joan-Ramon González, ha explicat alguns detalls de la campana gòtica, que data del 1486, i que juntament amb la Silvestre (del 1418), són les dues úniques campanes que es conserven del campanar de les 16 que hi havia. La Mònica toca les hores i pesa uns 600 quilos. Fa 10 anys se li van detectar unes esquerdes que impedeixen que vibri i soni. Per aquest motiu, i per poder recuperar la pròpia peça, se les ha de restaurar. A més, es volen situar on estaven històricament, a les finestres, ja que les campanes sempre han estat al campanar tot i que no es poguessin veure. La campana estat exposada al claustre de la catedral durant més d’un any. González ha comentat la doble línia d’inscripció gòtica que rodeja la campana, amb una lloança a Déu i una explicació del qui la va fer i la data.
 
La Coral de Xiquets de l’Orfeó, dirigida per Anna Borrego i amb Jose M. López al carilló, ha fet un comiat musical que ha acabat amb el trasllat de la campana als vehicles per emportar-se-la, amb un últim cant, l’Hora dels Adéus.
 
Al marge dels premis amb el mateix nom que l’Associació va lliurar divendres, la celebració del Dia de la Seu Vella ha tingut la tercera exhibició de vehicles històrics, una actuació artística multidisciplinar del col·lectiu +art Lleida o l’espai per fer selfies, amb les samarretes de la Seu Vella de Toni Uceda. No hi ha faltat els repics de campanes, dels Campaners de les Borges Blanques i de Josep Carvajal, de la confraria de campaners de Catalunya. A la tarda s’ha fet el concert de La Ruta de les Estrelles a la sala de la Volta.


Comentaris

envia el comentari