Catalunya Diari

Lleida, capital internacional del cinema d’animació

Animac se celebra del 2 al 5 de març a La Llotja i a CaixaForum Lleida

Fotograma d'una de les produccions d'gor Kovalyov | LleidaDiari.cat

Lleida es convertirà del 2 al 5 de març en la capital mundial de l’animació, amb la celebració de la 21a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida. La programació de la mostra, que compta amb set llargmetratges, 200 curtmetratges i d’altres peces animades, tindrà també alta presència de professionals referents en el món de l’animació, que exposaran les seves experiències i obres. Quatre jornades intenses de projeccions, conferències, tallers i altres activitats especials que tindran lloc a les seus habituals del festival, La Llotja i CaixaForum Lleida, i a l’espai Magical Media, Centre de Producció Audiovisiual, on s’hi fan tallers educatius.

Animac ha centrat la programació d’enguany en el lema Contra el vent - Against the wind. Segons Carolina López, directora del certamen «convertir les dificultats en art esdevé una idea poderosa per a molts creadors, quelcom que també és present en moltes de les pel·lícules animades que conformen l’edició d’enguany». I ha afegit: «L’art com a alquímia, ha assegurat López, capaç de transformar la dissort en poesia i ajudar a entendre el món i a entendre’ns entre nosaltres, em fa pensar en una de les seves funcions més importants».

Per aquest motiu, el Convidat Especial d’enguany és Igor Kovalyov, una de les figures més destacades de l'animació post-soviètica. Precisament la seva obra va arribar al gran públic a través de sèries produïdes per Klasky Csupo com Rugrats: aventures en bolquers, Ahh!!! Monstruos i Duckman així com el seu primer llargmetratge Aventuras en pañales. La película (1998), basat en la popular sèrie i que va ser el primer film no comunitari doblat al català. Però, sobretot, Animac celebra amb una masterclass i una completa retrospectiva els seus curtmetratges per a adults, veritables joies animades que l'han convertit també en una referència internacional en circuits culturals. També es comptarà amb la presència de l’oscaritzat Michael Dudok de Wit, com a Animation Master. És un animador, director i il·lustrador holandès que viu a Londres, actualment està nominat als premis Oscar de Hollywood pel seu primer llarg que es podrà veure a Animac, La tortuga roja, coproduït pels mítics estudis Ghibli. Totes les seves pel·lícules es caracteritzen per la senzillesa dels seus dibuixos i una magistral narrativa sense diàlegs. Animac també mostrarà els seus curtmetratges, entre ells Father and daughter (2000) que va guanyar un Bafta i el Gran Premi d’Annecy.

Moment de la presentació de l'edició de 2017 | LleidaDiari.cat

 

D’altres realitzadors convidats a Animac 2017 - al voltant d’una cinquantena – hi ha el filipí Avid Liongoren, autor del film Saving Sally, un llargmetratge híbrid que combina animació i imatge real, i se centra en un jove dibuixant de còmics que veu el món al seu voltant com un llibre d'il·lustracions amb vida. És una obra enfocada en especial al públic adolescent i amb influències de tota mena procedents de la cultura pop. Ens visitarà també el productor de la francesa Lajeune fille sains mans, una pel·lícula basada en un dels relats més obscurs dels germans Grimm, dibuixat magistralment només per una persona: el seu director Sébastien Laudenbach.

A més dels set llargmetratges programats, els curtmetratges, segueixen sent els protagonistes de la Mostra amb més de 200 títols. Destacats com ara Blind Vaysha de Theodore Ushev, Decorado d’Alberto Vázquez, Nonca Ptica de Spela Cadez, Un Tête Disparaît de Frank Dion i Before Love d’Igor Kovalyov, dintre de les habituals sessions de Curts amb els millors films d’autor del moment, Futur Talent amb curts d’escoles de tot el món i el Monogràfic dedicat a produccions recents sota el tema Contra el vent.

Cartell de l'Animac 2017 | LleidaDiari.cat

 

Entre els professionals presents a la 21a edició destaquen els creadors de les animacions de la darrera pel·lícula de J. Bayona. La conferència Així vam fer les animacions a Un Monstruo viene a verme amb el dissenyador de personatges i director d’art Adrià García (Headless) i l’animador Javier Verdugo (Grassworks Barcelona). Tots dos, i els estudis que representen, han estat els responsables dels preciosos contes animats que inclou la molt guardonada pel·lícula. L’estudi Headless ha estat recentment premiat als prestigiosos premis Annie pel seu treball en el disseny de personatges a la sèrie animada de Guillermo del Toro Trollhunters, produïda per Netflix i dirigida per Rodrigo Blaas. Un altre nom destacat d'aquesta edició és el cantant i guitarrista Benjamin Scheuer que ha confirmat la seva presència i que juntament amb l’animador britànic Peter Baynton, ens explicaran el paper de l'animació als seus videoclips. A més, Benjamin Scheuer actuarà per primer cop a Espanya presentant les cançons del seu disc The Lyon. Scheuer en aquests moments de gira pels Estats Units i ha rebut molt bones crítiques pel seu treball.


Comentaris

envia el comentari