Catalunya Diari

Lleida col·locarà llambordes en record dels lleidatans deportats als camps nazis

El dissabte 20 d’abril es farà l’acte per col·locar la primera llamborda amb la presència de l’artista alemany Gunter Demnig, creador del projecte

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

Lleida se suma al projecte Stolpersteine i col·locarà a la ciutat unes llambordes amb els noms i els cognoms de les persones lleidatanes que han estat víctimes del nazisme deportades als camps de concentració nazis. El dissabte 20 d'abril es farà l'acte de col·locació de la primera pedra que comptarà amb la presència de l'artista alemany Gunter Demnig, creador del projecte, i es farà en record de Miquel Sol Torres al carrer Joan Baiget, número 1 (es fa davant l'últim domicili conegut on va viure la persona deportada).

El tinent d'alcalde Joan Gómez ha remarcat l'aposta municipal per la recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica i el treball pedagògic que es fa per fomentar els valors i el coneixement de la història recent amb les generacions més joves. Les accions es fan en xarxa, amb la societat civil i altres institucions, i també pretenen sensibilitzar la ciutadania.

En aquesta línia, la Paeria ha tirat endavant per primera vegada el projecte Buchenwald-Mauthausen perquè alumnes de Lleida puguin viatjar i conèixer de primera mà els camps de concentració. A més, els catorze alumnes que hi aniran, podran assistir als actes de commemoració del 74è aniversari de l'alliberament del camp.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La Paeria presenta els dos projectes

Gómez ha presentat els dos projectes amb l'alcalde d'Alfarràs, Kleber Esteve; el representant del Comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín, i el membre del Grup de Treball DEMD (Deportació, Exili i Holocaust), David Sancho. Kleber ha incidit en la importància que el jovent conegui aquests fets històrics i que el projecte és una bona iniciativa perquè els alumnes coneguin què va passar als camps. En aquest sentit, des del Grup de Treball DEMD, Sancho ha parlat del foment dels valors democràtics i del respecte a la diferència i que s'ha de treballar amb els alumnes aquests temes, que en alguns casos permeten descobrir històries familiars que han estat vinculades als camps.

Josep San Martín ha afegit que s'ha de sembrar per recollir i que aquestes accions fan que el jovent s'impliquin. «La millor vacuna antifeixista és visitar els camps», ha dit, i ha recordat el compromís de l'Amical, fundat el 1962 i legalitzat el 1978, per retre memòria i trametre el que va passar perquè no es repeteixi.

Projecte Stolpersteine

Gómez ha explicat que la Paeria va firmar el 2018 un conveni de col·laboració amb l'Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida per desenvolupar el Projecte Stolpersteine a la ciutat de Lleida. L'Ajuntament va iniciar un procés d'investigació i de recerca per determinar i verificar quines persones de la ciutat conformarien el projecte de les llambordes Stolpersteine. Finalment, s'ha determinat que hi ha 45 lleidatans i lleidatanes que podien tenir una llamborda en memòria seva, informació que va ser tramesa al Memorial Democràtic que actua com administració intermediària amb Gunter Demnig, i que financia el cost de les llambordes.

De moment, en aquesta primera fase, s'han atorgat onze llambordes a Lleida –en els darrers temps s'ha donat una demanda de gran quantitat de llambordes-. El dia 20 d'abril es posarà la primera i, seguidament, es farà la de les deu restants. El projecte ha estat organitzat per l'Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i l'Amical de Mauthausen, amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

 

Projecte Buchenwald-Mauthausen

La Paeria i l'Amical desenvolupen el projecte Buchenwald-Mauthausen que permet a 14 alumnes viatjar i participar en la commemoració de l'alliberament del camp de concentració. L'alumnat de Lleida farà un homenatge a les persones de la ciutat que ven ser deportades a aquest camp i participarà de manera activa en els actes organitzats pel Comitè Internacional de Mauthausen. Enguany, el lema de la commemoració és Mai un número. Per sempre humà.

Són estudiants dels instituts Guindàvols, La Caparrella, Lladonosa i Torre Vicens de Lleida, i de l'institut d'Almenar. El viatge, que es farà del 3 al 6 de maig, inclou diversos indrets vinculats a aquest camp de concentració. El viatge és l'activitat final d'un conjunt d'accions adreçades a l'alumnat en el marc del projecte: xerrada sobre l'Holocaust, visita guiada a l'exposició Imágenes y memoria de Mauthausen i la representació de l'obra de teatre - documental RUHE!! (Silenci) a les aules d'aquests cinc instituts que formen part d'aquesta primera prova pilot. La Paeria ha impulsat el projecte amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen, el Grup de Treball DEMD, el Centre de Recursos del Segrià i l'Ajuntament d'Alfarràs.


Comentaris

envia el comentari