Catalunya Diari

Lleida compra una de les obres més importants de Lamolla

Lleida compra una de les obres més importants de Lamolla| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 Aquesta peça, que es va poder veure en la darrera exposició antològica que el Museu d'Art Jaume Morera va dedicar a l'artista amb motiu del centenari del seu naixement l'any passat (Lamolla, mirall d'una època), està considerada no només una de les obres més importants de l'etapa surrealista del seu autor, sinó també una de les millors manifestacions d'aquest moviment d'avantguarda al nostre país. Possiblement es tracta de l'obra surrealista més reeixida i coneguda de l'artista, conjuntament amb Diari d'un psicoanalista (que la família Lamolla va donar al Museu coincidint amb la compra de 9 obres per part de l'Ajuntament l'any 2005) i Permanència d'un record (actualment propietat de la família).
 
L'obra ha estat adquirida finalment per la quantitat de 60.000 euros a un col·leccionista particular de Lleida, que l’havia posat a la venda; una oportunitat que malgrat les circumstàncies actuals, no es podia desaprofitar al tractar-se d’una peça fonamental del patrimoni artístic contemporani. Aquesta adquisició completarà la vintena d'obres que el Museu ja compta en les seves col·leccions del pintor lleidatà, la major part de les quals corresponen també a la seva etapa surrealista, sens dubte, la de més projecció nacional i internacional.
 
Antoni Garcia Lamolla, nascut a Barcelona però lligat estretament a la ciutat de Lleida, és una de les personalitats més singulars dins del vigorós univers surrealista espanyol dels anys trenta. No obstant això, la seva brillant trajectòria artística quedaria lamentablement truncada per la Guerra Civil. Primer el conflicte bèl·lic espanyol, després la guerra europea i, finalment, un exili prolongat a França, on moriria el pintor, van transformar radicalment les seves circumstàncies vitals, el seu entorn artístic i la seva activitat creativa, a la qual, malgrat tot, sempre es va mantenir fidel.Comentaris

envia el comentari