Catalunya Diari

Lleida es prepara per celebrar la 75a edició de la Festivitat de Sant Antoni Abat

Lleida es prepara per celebrar la 75a edició de la Festivitat de Sant Antoni Abat| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos ha previst una sèrie d’activitats per commemorar la 75a edició de la Festivitat de Sant Antoni Abat, que se celebrarà a Lleida en la setmana del 10 al 17 de gener.

Els actes s’iniciaran el pròxim diumenge, 10 de gener, al local de l’Associació de Veïns de Montserrat, on està previst, a les 09.00 hores, un esmorzar i tirada de bitlles entre les partides de l’Horta. Tot seguit, al mateix local, a les 11.30 hores, hi ha convocat un concurs d’aperitius i truites, amb premis per a tots els participants.
 
Dimecres, dia 13 de gener, a les 19.00 hores, a la sala Jaume Magre (carrer Bisbe Torres, 2), el jardiner artesà i escriptor Joan Solans Robert oferirà una conferència sobre plantes d’interior.
 
El diumenge 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, aglutinarà els actes més importants del programa. A les 09.00 hores, hi haurà un esmorzar popular als locals de la Cooperativa Agrícola Pràctica, lloc des d’on partiran les carrosses, carros i cavalleries, una hora més tard, cap a l’Església de la Sang, al carrer Sant Antoni.
 
A les 11.00 hores, està previst que comenci l’eucaristia en honor al sant, amb la participació de la coral Sant Antoni; i a les 12.00 hores, a l’avinguda de Blondel, hi haurà la benedicció de les carrosses, carros i cavalleries, que desfilaran fins a la Creu dels Tres Tombs, a la cruïlla dels carrers Balmes i Vallcalent.
 
Després d’un dinar de germanor, a les 14.30 hores, a la sala Cotton, està previst el concert a càrrec de l’orquestra Tropikana, a les 17.00 hores. En finalitzar el mateix, hi haurà ball pels assistents i la cerimònia de lliurament de premis dels concursos.
 
La festa de Sant Antoni és una que més s’ha conservat en els nostres pobles des de l’edat mitjana. A Lleida no fou fins a l’any 1942 quan la Cooperativa Agrícola Pràctica, que aglutinava els pagesos de l’Horta, assumí l’organització de la cavalcada i se celebrà el primer concurs de carrosses, cavalls i carros, atorgant premis en metàl·lic.
 
L’any 2010, la Cooperativa va cessar definitivament la seva activitat. Fou llavors quan un grup de socis, per tal d’evitar que aquests actes es deixessin de celebrar, van decidir fer-se’n càrrec de l’antiga secció cultural de l’entitat. Avui és l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos qui organitza la festa.


Comentaris

envia el comentari