Catalunya Diari

Lleida reclama el retorn de les obres de Sixena un any després del trasllat

La plataforma d'entitats culturals recorda la tristesa i la injustícia d'una entrada policial possibilitada pel 155

Imatge de les obres traslladades a Sixena.
Imatge de les obres traslladades a Sixena. | CatalunyaDiari.cat

Lleida commemora dimarts el primer aniversari de l'operatiu policial i judicial per traslladar les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida a l'Aragó i ho farà amb actes de suport al Museu i als seus treballadors. El record d'aquell dia és de «tristesa», «desconcert i injustícia», lamenta la portaveu de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, Xus Llavero, i afegeix que aquella entrada policial no responia a cap «raonament lògic» sinó a una «revenja possibilitada per l'aplicació del 155».

Des de la plataforma demanen a la Generalitat que «activi els mecanismes que hi ha al seu abast per garantir el retorn de les obres espoliades i la preservació de la col·lecció per a generacions futures».

  

Xus Llavero recorda l'11-D de 2017 amb una sensació d'impotència, «la mateixa sensació d'injustícia que l'1-O». «El 155 va estar molt present i el que es va viure aquí va ser molt desconcert i molta tristesa perquè sabíem que estàvem sent, sobretot els companys de dins, objectes d'una injustícia molt gran possibilitada per uns polítics que havien estat escollits democràticament».

«Hem estat al costat del Museu en aquest any difícil», recorda la portaveu de la Plataforma, formada per disset entitats, Xus Llavero. Un any després, aquest 11 de desembre, tenen clar que, amb el mateix objectiu, «per donar suport al Museu i als seus treballadors», es faran activitats a l'interior i a fora de l'equipament cultural. La plataforma, formada per disset entitats, ha organitzat a la plaça de davant del Museu a partir de les 18.00 hores una lectura de poemes, actuacions de l'Orfeó i els Cantaires de Ponent i la lectura d'un manifest en què es reclama el retorn de les obres. L'objectiu, expliquen, és agrair a la societat lleidatana i a tots aquells que van arribar de fora ara fa un any, «el seu suport tot i el fred i la pluja" i per reivindicar la unitat de col·leccions, "independentment de criteris polítics».

A les 19.00 hores es presentarà a la sala d'exposicions temporals el llibre 'Operació trasllat. Art de Sixena', de Marga del Campo i fotografies de Jordi V. Pou, editat per Pagès Editors. Seguidament es projectarà el vídeo 11D2017, gravat des de dins per Laia Navarra. Tots els actes estaran presidits pel president de la Generalitat, Quim Torra.


Comentaris

envia el comentari