Catalunya Diari

Lleida recupera dues òperes de Granados com a cloenda dels actes dedicats al compositor lleidatà

Es tracta de Gaziel i Picarol, dos drames modernistes que s’estrenen a Lleida el dia 30 de novembre

L'Auditori Municipal Enric Granados acollirà el 30 de novembre l'estrena de la recuperació de dues òperes del compositor lleidatà Enric Granados: Gaziel i Picarol. Aquest serà l'acte de cloenda de la commemoració de l'Any Granados 2016-17 (centenari de la mort i 150è aniversari del naixement). Gaziel i Picarol, amb llibret d'Apel·les Mestres, són dues òperes de petit format que el dia 1 de desembre també es podran veure al Palau de la Música Catalana. Seran interpretades pel Cor de l'Auditori Enric Granados de Lleida i l'Ensemble de l'Orquestra de Cadaqués, sota la direcció musical de Jaime Martín, i amb una posada en escena a càrrec de Marc Rosich.

  

  

Picarol és una comèdia lírica o balada dramàtica en un acte inspirat en el tema de Notre-Dame de Paris de Victor Hugo. Va ser estrenada el 1901 dins la temporada del Teatre Líric Català que es feia al Tívoli de Barcelona amb un total de més de cent representacions. Gaziel és una crítica irònica a la societat burgesa de l'època. El protagonista rebutja les satisfaccions enganyadores que la societat pot proporcionar-li: l'amor, la glòria i la fortuna. En la creació estètica troba el poeta l'únic motiu vàlid per a viure. Va ser estrenat al Teatre Principal de Barcelona l'any 1906, dins els Espectacles-Audicions Graner.

En el marc de l'Any Granados Lleida ha volgut recuperar la figura del seu compositor més universal. Durant el 2016 i 2017 s'ha posat en relleu la figura d'Enric Granados amb l'objectiu de valorar la riquesa del seu llegat. La commemoració ha estat impulsada per la Comissió de l'Any Granados, creada des de la Paeria i de la qual formen part representants de la família del compositor així com les entitats i institucions musicals de Lleida i de tot Catalunya.


Comentaris

envia el comentari