Catalunya Diari

Lleida recupera el seu Festival Internacional de Poesia

Es celebrarà del 21 al 24 de novembre retent homenatge a Màrius Torres

Imatge de la presentació del festival de poesia
Imatge de la presentació del festival de poesia | Hermínia Sirvent

La ciutat de Lleida gaudirà la setmana que ve d'un intens i variat programa entorn de la poesia amb la celebració del recuperat Festival Internacional de Poesia de Lleida, que oferirà diversos recitals amb una trentena de poetes entre els dies 21 i 24 de novembre en diferents escenaris de la ciutat. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat aquest matí el Festival, que torna a celebrar-se després d'un temps d'absència, ja que del 2005 a 2011 es va celebrar el Mahalta i el 2015, Destí Poesia. «Recuperem el Festival de Poesia. Calia que tinguéssim un certamen internacional de poesia d'una manera estable», ha afirmat el Paer en Cap, qui ha destacat que la poesia és l'àmbit literari que «marca la sensibilitat d'un poble». El certamen vol ser un homenatge al gran poeta lleidatà Màrius Torres, ara que es compleixen 75 anys de la seva mort, efemèride que Lleida commemora durant tot l'any 2017 amb la celebració de l'Any Màrius Torres. 

Sota el títol d''Un present més ample', es celebrarà l'acte inaugural del festival dimarts 21 de novembre a les 18.30 hores al Saló de Sessions de la Paeria, on es retrà homenatge a dos grans de les lletres lleidatanes, Jordi Pàmias i Rosa Fabregat. Dimecres 22 l'Aula de poesia Jordi Jové de la Facultat de Lletres de la UdL acollirà la presentació del llibre 'Volver antes que ir' de l'escriptora d'origen argentí però establerta a Barcelona Flavia Company. També el mateix dia 22, a les set de la tarda a la sala 2 del Teatre de l'Escorxador, tindrà lloc 'Combat de pau', una batalla pacífica sobre un ring de boxa on els poetes Pau Vadell i Jaume C. Pons Alorda recitaran versos seus i d'altres poetes il·lustres per reivindicar la poesia com a forma de vida i de batalla contra la injustícia i la misèria.

Al vespre, a les 21.00 hores, al Cafè del Teatre de l'Escorxador acollirà un tribut a Màrius Torres titulat 'That's amore!', a càrrec d'Amat Baró, Xavier Macià, Àngels Marzo i Laia Noguera. A continuació, Flavia Company portarà a l'escenari amb veu i piano el seu poema narratiu 'Volver antes que ir'. L'endemà, de nou a la UdL, Eva Amaral i Juan Aguirre, els dos components del duo Amaral, recitaran una selecció de les seves cançons en forma de poesia, sense instrumentació, a partir de les 18.30 hores. A les 19.00, el poeta letó Sergej Timofejev, amb l'ajuda de la poeta, traductora i crítica, Xènia Dyakonova, donarà a conèixer en rus i en català la seva obra en un acte al Teatre de l'Escorxador.

A continuació, tindrà lloc l'acte 'A la frontera: entre vers i prosa' per destacar la doble faceta de Màrius Torres com a poeta i escriptor. L'acte comptarà amb la participació d'Alfonso Alegre Heitzmann, Eduard Batlle, Meritxell Cucurella-Jorba, Lucia Pietrelli i Pere Antoni Pons. Tancarà la vetllada al Cafè del Teatre el concert de jazz de Rick Margitza Quartet, inclòs també dins la programació del Jazz Tardor.

L'última jornada del festival tindrà lloc divendres 24 de novembre i s'iniciarà amb la presentació del llibre 'A l'ombra del solstici' de Manel Gibert Vallès, amb la participació de Txema Díaz. Serà a les 12.00 a la UdL. A les set de la tarda, la Sala 1 del Teatre de l'Escorxador acollirà un acte de celebració de l'obra poètica de Josep Maria Sala-Valldaura, poeta lleidatà d'adopció que enguany compleix els 70 anus i que acaba de publicar la seva antologia 'Concert d'esferes. Antologia 1975-2016'. El recital de cloenda, sota el títol novament d''Un present més ample' anirà a càrrec de Lluís Calvo, Bejan Matur, Arnau Orobitg, Vinyet Panyella i Lluís Solà.


Comentaris

envia el comentari