Catalunya Diari

Lleida se suma a la celebració de la Nit dels Museus

Lleida se suma a la celebració de la Nit dels Museus| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida (Arxiu)

Lleida se suma per novè any consecutiu a la celebració de la Nit dels Museus. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, els equipaments museístics i culturals de la ciutat faran aquest dissabte, de les 20.00 a les 00.00 hores, jornades de portes obertes a les seves exposicions i activitats especials.

Com a novetat d’aquesta edició, s’adhereix a aquesta iniciativa el Castell dels Templers de Gardeny i als Pous de Gel, que acompanyaran el Museu d’Art Jaume Morera, el CaixaFòrum Lleida, el Centre d’Art la Panera, la Fundació Sorigué, el Museu de l’Aigua, el Museu Roda Roda i el Museu de Lleida, que tindran les seves portes obertes fins a mitjanit perquè el públic pugui contemplar les seves exposicions i participar en activitats especials.

El Museu de l’Aigua presentarà per primer cop, de 20.00 a 23.00 hores, 'La nit als Pous del gel', per descobrir aquest espai desconegut en un ambient suggeridor, ja que a més es pot gaudir d’una vista diferent de la ciutat, ja que estan situats a les muralles nord del Turó de la Seu Vella. Així mateix, de 20.00 a 00.00 hores, hi haurà portes obertes per visitar el Dipòsit del Pla de l’Aigua.

El Castell dels Templers de Gardeny oferirà una visita guiada nocturna a les 20.30 i a les 22.30 hores en què els visitants descobriran la comunitat de monjos guerrers que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó. La visita guiada gira a l’entorn de la història i el mite de la Casa de Gardeny.

El Museu Morera oferirà a les 20.00, a les 21.00 i a les 22.00 hores visites comentades a l’exposició 'Xavier Gosé 1876-1915. Il·lustrador de la modernitat', una mostra que reuneix el millor de l’obra de l’artista, més de 200 peces, entre pintures, dibuixos, revistes i il·lustracions, alhora que descobreix molts treballs inèdits que amplien la visió sobre la trajectòria creativa de qui va ser un dels artistes catalans més internacionals del segle XX.

El Centre d’Art La Panera també farà recorreguts guiats, a les 20.00 i a les 22.00 hores, a les exposicions 'Vestir i desvestir cossos. Fenomenologies d’aparició', 'Guillermo Mora i Teresa Solar. L’escriptori circular', al centre de documentació 'Perquè hi haurà un dia que no podrem més, i llavors ho podrem tot' i a l’espai miniPanera 'Seguir el fil'. A més, a les 21.00 hores, l’artista Maria Castellanos mostrarà vestits que incorporen noves tecnologies en 'Com seran els vestits del futur?'.

Per la seva banda, el Roda Roda oferirà una visita guiada comentada, a les 21.00 hores, a la col·lecció permanent d’automòbils, motocicletes, motors, reproduccions a escala i altres peces i, a més, es faran portes obertes.

Al Museu de Lleida, es podrà visitar l’exposició 'La fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber' que repassa 30 anys de treballs arqueològics a la zona i mostra l’evolució del poblat al llarg de 500 anys d’història a través de tres elements fonamentals: la terra, l’aigua i el poder. A més, es podrà gaudir de la 'Nit ibèrica', ja que la plaça del Museu acollirà aquesta celebració amb degustacions de diferents productes, photocall amb vestits ibèrics i tallers de perruqueria i maquillatge.

La Fundació Sorigué proposa visites comentades a les 20.00, a les 21.00 i a les 22.00 hores, a l’exposició 'In de beginning was...' de la reconeguda artista japonesa Chiharu Shiota i de les 20.00 a les 00.00 hores, hi haurà la projecció en loop de l’òpera 'Matsukaze' de Toshio Hosokawa, representada per la companyia de teatre i dansa de Sasha Waltz & Guests, amb escenografia de Pia Maier Schriever, juntament amb l’artista japonesa Chiharu Shiota.

Finalment, al CaixaForum Lleida es podrà visitar l’exposició 'Gènesi' de Sebastiao Salgado, on el fotògraf cerca els orígens del món i del planeta després de 32 viatges en 8 anys a indrets remots a través de 100 fotografies en blanc i negre. A les 17.30 hores hi haurà una visita taller per al públic familiar; a les 18.30 i a les 20.30 hores hi haurà visites comentades per al públic en general, i a les 19.00, 20.15, 21.30 i 22.45 hores es projectarà 'Nous talents de l’animació'.

La Nit dels Museus va néixer l’any 2005 com a iniciativa del Ministeri de Cultura de França i promoguda pel Consell Europeu, per tal de situar les institucions museístiques franceses i les de la resta d’Europa en un projecte comú, per promoure-les entre un públic divers, oferint una manera diferent i creativa de visitar-les. Hi participen més de 2.000 institucions museístiques de 40 països. Lleida s’hi va sumar al 2008.


Comentaris

envia el comentari