Catalunya Diari

Lleida torna a ser capital mundial del fado amb propostes vingudes des de Portugal fins al Japó

L'esdeveniment tindrà lloc del 20 al 27 d'octubre

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

La 6a edició del Festival Internacional de Fado de Lleida que organitza la Fundació Orfeó Lleidatà i l'Ajuntament de Lleida, i dirigit per la fadista lleidatana Carolina Blàvia, amplia la seva programació a dos caps de setmana consecutius, amb concerts i mostra gastronòmica portuguesa al Cafè del Teatre i activitats paral·leles al cinema Screen Box Funatic, la Sala Sunka i l'Espai Orfeó. L'Interfado, comptarà amb les actuacions de cantants femenines amb una consolidada trajectòria musical dins del fado, vingudes des de Portugal i Japó. L'esdeveniment tindrà lloc del 20 al 27 d'octubre.

  

La cantant portuguesa amb experiència en el camp de les musiques del món i amb composicions amb fortes influències fadistes, ha cantat a les cases de fado més prestigioses de Portugal, així com a Amèrica del Nord i també en múltiples escenaris d'Europa. A la veu de la cantant Ana Roque s'hi uneix a un trio de músics portuguesos amb diferents bagatges que treballen per mostrar una nova imatge de les melodies que ens porta el Fado. La guitarra de João David Almeida, el violoncel de Susana Castro Santos i el baix de Miguel Menezes són els companys d'aquest viatge, que expressa el Fado d'una forma particular.

La cantant japonesa Hana Kogure, cantarà temes propis i també els poemes de Tiago Patricio que va musicar l'any 2011 a Porto, en estreta comunicació amb l'autor. Acabarà l'actuació amb temes de Fado tradicional d'acord amb la seva manera personal d'entendre aquest gènere. Masayo Nagata, una coneguda pianista de jazz japonesa, l'acompanyarà aconseguint així, un espectacle molt més complet i ric en sonoritats. En paraules de la cantant el seu projecte musical vol ser 'un mirall de diferents experiències personals, com el sofriment, el dolor, el conflicte social, la separació i com no, de vegades també l'alegria'Culminarem el festival amb la veu de Margarida Guerreiro, nascuda a Alentejo, i amb una exitosa trajectòria de tres dècades en el gènere i guardonada l'any 1997 amb el prestigiós premi AMALIA atorgat pel club de Fado de Lisboa. 

El 2002 va gravar el seu primer disc 'SAL & MEL', deixant la porta oberta per al que seria el seu segon disc "ENCORES- FADO - Live" (Disc Antena1) en associació amb Custódio Castelo. En la seva intensa trajectòria els seus temes s'integren en diverses compilacions Divas do Fado Novo, Saudade - Amália noutras Vozes, Fado Português, Fado Capital VI, Cantar Amália ,etc.). Guerreiro ha participat en nombrosos festivals internacionals.El Festival Internacional de Fado 2017 comptarà amb els concerts i una combinació de dansa, gastronomia, cinema i art.

El 18 d'octubre s'inaugurarà l'exposició 'Imatges de tradició i Bohèmia' al Cafè del Teatre que és una mostra de la reconeguda pintora Yara Moraes que retrata una època rellevant la història del fado, mostrant la tradició, la modernitat, la bohèmia... Del 23 al 29 d'octubre es podrà veure al vestíbul de l'Espai Orfeó l'exposició 'Fado Visual' on es podran veure les obres de les participants en els tallers de creació artística organitzats per la Fundació Artecittà i que van tenir lloc a l'Orfeó Lleidatà.

Com a novetat enguany comptarem amb l'espectacle de Fado&Dansa 'Estranya Forma de Vida' amb la ballarina Eva Moon sota la direcció de la coreògrafa Thais Rocafull, que des de fa més de 20 anys treballa diferents formes d'expressió corporal per aconseguir explicar allò que el Fado li fa sentir. El dimecres 25 d'octubre 18 d'octubre tindrà lloc el Curs de cuina portuguesa amb el Xef Antoni Rubies del Restaurant Can Rubies, a les 19.00 hores a la Sala Sunka. També comptarem amb col·laboració del cinema Screen Box Funatic que projectarà durant l'Interfado la pel·lícula 'Cartas de la Guerra', basada en un llibre de l'autor portuguès Antonio Lobo Antunes.

Enguany també comptarem amb la mostra gastronòmica abans i durant els concerts del 20, 21 i 27 d'octubre al Cafè del Teatre de Lleida, on podrem gaudir del menjar portuguès més autèntic a càrrec del xef Mateu Blanch del Restaurant l'Aplec del Parador de Lleida Convent del Roser.


Comentaris

envia el comentari