Catalunya Diari

La llibreria el Genet Blau de Lleida, una de les guanyadores del Premi CoronaCultura

El Premi està convocat i organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

Imatge de la recollida del premi del Genet Blau
Premien la llibreria lleidatana el Genet Blau per seu projecte de contacontes | LleidaDiari.cat

Amb el lema 'Ens movem per la cultura' i fent un recorregut pel territori català, aquesta setmana s'han donat a conèixer els tres projectes guanyadors del Premi CoronaCultura. Uns premis que van néixer de la mà de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA amb l'objectiu de reconèixer la innovació i l'adaptació de moltes empreses, entitats, equipaments i professionals que durant tots aquests mesos han generat noves propostes culturals.

L'Associació Cultural La Sardina, que va néixer en ple confinament, ha estat guardonada amb el Primer Premi pel projecte La Sardina Music, dotat amb 5.000 euros. Un projecte que ha valorat la música i els seus professionals i ha vetllat per promoure la interacció entre artistes, actors de la indústria musical i el seu públic, tot creant formats de trobada en petit format. Els altres dos premiats que rebran 3.000 i 2.000 euros respectivament, són la Llibreria El Genet Blau de Lleida, pel projecte Contacontes per telèfon i l'Associació La Ira Teatro (Sala Fènix) pel projecte Streaming Immersiu en directe.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El lliurament de premis s'ha fet a través del canal Youtube 

El lliurament de premis s'ha fet a través del canal Youtube de la Fundació Antigues
Caixes Catalanes
i ha estat conduït per la periodista i cantautora Clara SánchezCastro, que ha viatjat per Catalunya per donar tres bones notícies a les tres entitats premiades. D'entre les 86 propostes presentades, els projectes guanyadors van quedar finalistes juntament amb: Conscious Dance Festival, de l'Associació La Camerata;
Creació des de casa: plans del món des de la finestra, de l'Associació A Bao A Qu;
Lectures en ruta, tastet de confinament, de Tramoia Produccions Culturals SL; Crònica d'un assaig mortal, de Germandat de Polinyà; El Planeta dels Contes, de Fundació La Roda d'Accions Culturals i del Lleure; Contes a 2m, de Tantàgora i; La Sala Online, de Noemí Morales Padern | la-sala.online.

El jurat format pel director del Palau de la Música, Joan Oller; el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas; la directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve; el director de TRESC, Pepe Zapata; i la directora del Diari Ara, Esther Vera, van haver de fer diverses fases de selecció abans de reunir-se i avaluar els 10 projectes finalistes, tant per la qualitat com la diversitat de les propostes presentades.

El 31% de les propostes provenien de les arts escèniques, 23% de l'àmbit de música, 20% pluridisciplinars, 15% d'audiovisuals, 6% arts visuals i 5% literatura. Respecte a la procedència, 69 pertanyen a la província de Barcelona, 7 de Girona, 4 de Lleida, 1 de Tarragona i 1 de les Illes Balears. També s'ha rebut una proposta de València i 3 de Madrid amb àmbit d'actuació a Catalunya.

El projecte de la llibreria lleidatana

Contacontes per telèfon, de la Llibreria El Genet Blau (Lleida). Segon premi. Contacontes per telèfon és un projecte que va néixer el mateix dia que van tancar les biblioteques i en el moment que van haver d'anul·lar una activitat d'animació en la qual comptaven amb 30 famílies inscrites. Es tractava de traslladar l'escenari de la biblioteca al món virtual. Durant cinquanta-sis dies seguits, i des del primer dissabte, es van publicar contacontes als perfils d'Instagram i Facebook. La Llibreria es va obrir el 2000, especialitzada en llibre antic, però a partir de 2005 va afegir llibres de literatura infantil i juvenil.

A partir de l'any 2018 es va traspassar i actualment se centra en la literatura infantil i juvenil il·lustrada i acompleix activitats d'animació lectora. L'activitat anava adreçada a famílies amb infants de 2 a 12 anys, però també ha arribat a personal docent, bibliotecaris i públic adult. El Contacontes per telèfon ha superat les 140.000 visualitzacions i cada dia continua sumant seguidors.

Aquesta acció ha suposat un canvi perquè de ser un espai físic va passar a formar part del món virtual, i a partir d'aquesta iniciativa la llibreria està creant un espai a la xarxa. Segons el jurat, és mereixedor del segon premi, «Per la simplicitat i immediatesa amb què una llibreria singular va saber crear i mantenir durant 56 dies seguits, a través de la narració tradicional de contes amb qualitat literària, l'atenció i l'interès d'un públic cada cop més nombrós».


Comentaris

envia el comentari