Catalunya Diari

Llibres, roses, poesia, música i sardanes, protagonistes de la Diada de Sant Jordi a Lleida

Llibres, roses, poesia, música i sardanes, protagonistes de la Diada de Sant Jordi a Lleida| Redacció - Fotografia: Laura Biela

 Un festival de poesia, música i llenguatge audiovisual que comptarà amb la participació de 22 poetes de la ciutat: Andratx Badia, Josep Borrell, Enric Falguera, Felip Gallart, Xavier Macià, Txema Martínez, Àngels Marzo, Laia Noguera, Josep M. Nogueras, Anton Not, Meritxell Nus, Jordi Pàmias. Francesc Pané, Pere Pena, Jaume Pont, Jordi Prenafeta, Josep M. Prim, Josep M. Rodriguez, Pere Rovira, Josep M. Sala-Valldaura, Carles M. Sanuy i Montserrat Torres, i que tindrà lloc al Cafè del Teatre de l’Escorxador a les 20.00 hores sota el nom 'Dona mirant les cigonyes passar. Lleida i els seus poetes a Rosa Fabregat'. La responsable de cultura ha explicat que, amb aquesta iniciativa, Lleida i els seus poetes volen reconèixer públicament l’estima vers l’escriptora lleidatana, "sempre compromesa amb la ciutat i totes les activitats culturals que es realitzen". 
 
L’Ajuntament de Lleida ha programat un ampli ventall d’activitats de caire literari, musical i de cultura tradicional per celebrar la Diada, repartits dins la Setmana de Sant Jordi. D'aquesta manera, s'escalfaran motors el dia abans a la Diada amb la presentació de l’obra guanyadora del Premi de Poesia Màrius Torres 2013, el poemari 'Tanta terra', de Pere Pena, on es mantindrà un diàleg artístic amb el pintor Jordi Jové. L’acte tindrà lloc al Cafè del Teatre de l’Escorxador a les 20.00 hores. 
 
Durant la Diada, la Paeria instal·larà el seu estand de Sant Jordi a la plaça Paeria, des de les 10.00 a les 20.00 hores. Com és habitual, els visitants seran obsequiats amb el darrer volum de la col·lecció de Sant Jordi Escata de Drac 2014, que enguany compleix 10 anys d’existència i compta amb la participació dels escriptors Àngels Marzo, Francesc Pané, Jordi Prenafeta, Josep M. Rodríguez i Roger Torres, que oferiran cinc relats inèdits. També es donarà un punt de llibre vinculat al recital poètic i musical que es realitzarà en homenatge a Rosa Fabregat.
 
La Banda Municipal de Lleida estarà present, un any més, a la Diada, amb un concert el mateix dia de Sant Jordi a les 18.45 hores a la plaça de Sant Joan. Es tracta d’un concert d’esperit literari que oferirà un ampli repertori de música tradicional catalana i altres obres referides a la llegenda del drac. L’acte també inclourà una lectura de poemes a càrrec d’alumnes de l’Institut Joan Solà de Torrefarrera i cant coral a càrrec dels cors de les diverses llars de jubilats de la ciutat. A més a més, els amants de les sardanes tindran una cita a les 19.00 hores a la plaça de les Comèdies, amb la Cobla Jovenívola d’Agramunt, una ballada organitzada pel Grup Sardanista Montserrat. 
 
El mateix dia 23 al vespre el Cafè del Teatre de l’Escorxador acull el recital poètic 'Versos per aliments' en benefici del Banc d’Aliments de Lleida, una iniciativa organitzada pel col·lectiu Adictos al verso que comptarà amb diversos artistes i poetes convidats. Els assistents podran lliurar els aliments en el decurs de l’acte i, a més, participar en el sorteig d’una aquarel·la de la Seu Vella de Lleida. L’Auditori Municipal Enric Granados també s’omplirà de música el vespre de la diada, amb el concert literari 'AQUA', a càrrec de LleidArt Ensemble i amb poemes de Josep M. Sala-Valldaura. 
 
Els actes de celebració amb motiu de la Diada de Sant Jordi finalitzaran el proper 27 d’abril amb una gran ballada de sardanes amb la Bellpuig Cobla, que tindrà lloc a la plaça de les Comèdies a les 19.00 hores, organitzat pel Grup Sardanista Montserrat. 
 
El Centre de Normalització Lingüística dedica la Diada de Sant Jordi al conte
L’acte de celebració de la Diada de Sant Jordi al Centre de Normalització Lingüistica de Lleida està organitzat conjuntament amb el Museu de Lleida i tindrà lloc el dia 23 d’abril, a partir de les 18.00 hores, al mateix Museu. L’acte, que porta per títol 'Una obra, un poema i una flor', consistirà en una visita temàtica al voltant de la mangrana com a símbol i element ornamental en diferents religions i cultures. 
 
L’acte es clourà amb el lliurament de premis del Primer Concurs de Contes en Llengua Catalana, que el Servei Local de Català de Lleida ha convocat aquest curs 2013/2014. L’objectiu d’aquesta iniciativa és, d’una banda, fomentar la lectura i l’escriptura i recuperar de la memòria col·lectiva els contes populars que formen part del nostre patrimoni immaterial i, de l’altra, potenciar la tradició oral, la força de la paraula i els sons per estimular la creativitat. En aquesta primera convocatòria s’han presentat un total de 70 contes, d’entre els quals el jurat ha escollit el guanyador de cada una de les categories. Els noms dels guanyadors es faran públics el mateix dia 23. Tots els participants rebran com a reconeixement de participació un punt de llibre dissenyat pels alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida.
 
Gran activitat literària dels escriptors lleidatans
Lleida bull d'activitat per la Diada de Sant Jordi. Els ciutadans i ciutadanes trobaran enguany, en les diverses parades de llibres que ompliran carrers i places, gairebé una vintena d'obres d'autors lleidatans.
 
L'ampli ventall d'activitats organitzades per l'Ajuntament de Lleida amb motiu de la Diada de Sant Jordi estan oberts a tota la ciutadania.


Comentaris

envia el comentari