Catalunya Diari

Lola Dueñas i José Luís Alcaine rebran el Premi d'Honor de la Mostra de Cinema Llatinoamericà

El certamen projectarà 81 produccions de 20 països diferents, gairebé el triple que l'any passat

Imatge de la presentació de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya
Imatge de la presentació de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya | LleidaDiari.cat

L'actriu Lola Dueñas i el director de fotografia José Luís Alcaine rebran el Premi d'Honor de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que se celebrarà a Lleida del 6 al 13 de juny. La Mostra amplia enguany la seva programació i canvia de dates per obrir-se a la ciutat, amb cinema al carrer i altres moltes activitats. Durant els set dies, el certamen projectarà un total de 81 produccions de 20 països, entre pel·lícules, documentals i curtmetratges, gairebé el triple que l'any passat.

D'aquestes, cinc es podran veure per primera vegada a Europa, i tretze a l'estat espanyol. El certamen s'inaugurarà el dijous 6 de juny amb la projecció del film argentí 'Camino sinuoso' de Juan Pablo Kolodziej. Entre les novetats, destaquen la nova secció no competitiva Terror Llatí i maratons de curtmetratges.

Un total de 81 produccions de vint països

Un total de 81 produccions de vint països (dotze llatinoamericans), amb tretze produccions inèdites a l'estat espanyol, cinc estrenes europees i dues òperes primes, es projectaran en la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que omplirà de cinema la ciutat de Lleida del 6 al 13 de juny. En concret els països que hi seran representats són Argentina, Costa Rica, Xile, Brasil, República Dominicana, Perú, Mèxic, Colòmbia, Uruguai, Cuba, Veneçuela, Paraguai, Espanya, Regne Unit, Nova Zelanda, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

En la presentació del certamen, el director de la Mostra, Juan Ferrer, ha destacat l'ampliació de programació, d'activitats i d'escenaris amb motiu del 25è aniversari i ha indicat que enguany competeixen a les seccions oficials onze llargmetratges i deu curtmetratges, que es veuran al CaixaForum Lleida i als cinemes Funàtic del 7 al 13 de juny, i vuit documentals. També hi haurà una producció a les matinals infantils, es projectarà un llargmetratge de ficció a la cloenda i una cinquantena de produccions a les Sessions Especials, que es podran veure a l'Screenbox Funatic, i també hi hauran projeccions de documentals a la UdL. Ferrer ha volgut remarcar que enguany hi ha molts realitzadors joves i 22 produccions dirigides per dones.

Novetats

Una de les novetats és la col·laboració entre els cinemes Screenbox Funatic i la Mostra. Amb motiu dels 25 anys de vida del certamen, i amb la voluntat de continuar oferint el bo i millor del cinema que es fa a Llatinoamèrica o sobre Llatinoamèrica, aquest any s'han incrementat el nombre de seccions, i per tant, de pel·lícules, que es projectaran. Enguany es crea la nova secció no competitiva 'Terror Llatí' i també es faran dues maratons de curtmetratges. Però també es projectaran al Funàtic la secció Segona Oportunitat; la secció Cinema recuperat, i la secció Festival Convidat –en aquesta edició el Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona-, entre altres sessions especials.

Més presència al carrer

La Mostra també fa una aposta en aquesta edició per augmentar la seva presència a la ciutat. Així, s'han programat activitats a la Zona Alta, mentre el barri de La Mariola acollirà sessions a la fresca. Els cinemes Funàtic també seran escenari de diverses projeccions, complementant les que es faran a l'auditori del CaixaFòrum Lleida.

Altres propostes seran la sessió infantil, 'El Libro de Lila' (Colòmbia-Uruguai); les Sessions Matinals Infantils i també hi haurà espai per a la celebració de jornades professionals, presentacions de publicacions, exposicions i el Premi Cine Futuro concedit pel CECAAC. El cinema llatinoamericà més recent protagonitzarà en el gruix de la programació, però també hi haurà espai per a la recuperació de clàssics i homenatges, que enguany ens permetrà revisar una de les obres mestres de l'etapa mexicana de Luis Buñuel.

Lola Dueñas i José Luís Alcaine, Premi d'Honor de la Mostra

La Llotja de Lleida serà l'escenari un any més de l'acte d'inauguració de la Mostra, amb l'entrega del Premi d'Honor d'enguany al prestigiós director de fotografía, José Luis Alcaine; el Premi Jordi Dauder, a l'actor i director Josep Maria Pou; el Premi Ángel Fernández-Santos, a la plataforma de video Filmin, i el Premi Talent Llatinoamericà a l'historietista Horacio Altuna.

La inauguració també comptarà amb la projecció per primera vegada a Europa de la pel·lícula argentina 'Camino sinuoso' -que competeix en la Secció Oficial-, amb la presència del seu director Juan Pablo Kolodziej i de l'actriu protagonista Juana Viale. L'actriu Lola Dueñas, també distingida amb el premi d'Honor, recollirà el guardó en la cloenda.

Activitats paral·leles

En el marc de la 25a edició de la Mostra, també es duran a terme diferents activitats paral·leles com ara l'exposició 'Prop de Hollywood. Fotografies dels germans Claudi i Frederic Gómez Grau' que s'inaugurarà el 5 de juny a l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Amb la col·laboració de La Filmoteca de Catalunya, l'exposició recull una col·lecció de fotografies dels germans de Cervera fetes durant els rodatges de Samuel Bronston i David Lean a Espanya. Divendres serà el torn per a la masterclass de José Luís Alcaine.

El dissabte, dia 8 de juny, i per primera vegada, es farà un workshop familiar a la Zona Alta i Cinema a la Fresca al barri de La Mariola. El dilluns 10, l'auditori Ilerna acollirà el Work in Progress de 'La Dona Il·legal', llargmetratge rodat a Lleida per Ramon Térmens. El dimarts, dia 11, l'auditori de l'Edifici Transfronterer de la UdL oferirà la possibilitat de visionar els millors documentals als instituts de Lleida i a la gent gran, una iniciativa conjunta amb l'Ajuntament de Lleida i el Pla per la Gent Gran. El dimecres, el compositor Osvaldo Montes, oferirà una masterclass centrada en les tasques de composició d'una banda sonora.

 

La projecció de 'Rojo', de Benjamín Naishat, clourà el certamen

La cloenda de la Mostra tindrà lloc el dijous, 13 de juny al vespre al Caixaforum Lleida. Serà el moment en què el certamen donarà a conèixer el palmarès de les seccions oficials i també s'entregarà el premi d'Honor a l'actriu Lola Dueñas. L'acte finalitzarà amb la projecció del llargmetratge de ficció 'Rojo', una producció argentina dirigida per Benjamín Naishat guanyadora de tres premis al festival de San Sebastian. El pressupost de la 25a edició de la Mostra és de 105.000 euros.

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari