Catalunya Diari

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya retorna a l’Auditori

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya retorna a l’Auditori| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya retorna aquest dissabte, dia 21, a l’Auditori Municipal Enric Granados per celebrar el vintè aniversari. I ho fa interpretant el compositor txec del segle XIX i també al compositor català Eduard Toldrà amb 'Empúries', sota la direcció del jove director Andrés Salado.

La Simfonia núm. 8 de Dvorák respon plenament a l’ideal del romanticisme i a la revaloració de la música popular. Dvorák, enamorat de la música tradicional, en va fer un ús elegant i personal que ha convertit la Vuitena en una de les seves obres més interpretades. La simfonia núm. 8 en sol major, op. 88, va ser composta per Antonín DvoÅ™ákentre el 26 d'agost de 1889 i el 8 de novembre del mateix any a Vysoké (Bohèmia) i es va estrenar sota la direcció del compositor a Pragael 2 de febrerde 1890. L'obra reflecteix no només l'humor més feliç de DvoÅ™ák, sinó també una continuació del compromís amb el nacionalisme txecde la seva música. L’OBC també interpretarà al mestre Toldrà  un apassionat de la música tradicional: com a mostra, Empúries, una sardana lliure per a orquestra.
 
El preu de les entrades pel concert, que començarà a les 19.00 hores, és de 25 euros i la reduïda, 20 euros. Aquestes es poden adquirir a la taquilla de l’Auditori, de dilluns a divendres, de 17.30 a 20.30 hores i al lloc web www.auditorienricgranados.cat.
 
Pau Codina, violoncel·lista
Nascut a Barcelona l’any 1988, inicia els seus estudis de violoncel als 5 anys amb la professora  Eulàlia Subirà, a l'Escola Municipal de Música de Manlleu. Han rebut classes de professors com Ivan Chiffoleau, Daniel Grosgurin, Peter Thiemann i Louise Hopkins. L'any 2002 va ser acceptat com alumne en la prestigiosa escola Yehudi Menuhin de Londres, i va cursar els estudis de grau superior en la Guildhall School of Music & Drama, graduant-se amb menció d'honor el 2010. Actualment cursa un “Solo Artist Diploma” a la Chapelle Musicale Reine Elisabeth de Brussel·les amb el professor Gary Hoffman. Ha assistit a cursos i classes magistrals, tant a Espanya com a l'estranger, amb professors de la talla de Lluís Claret, Anner Bylsma, Franz Helmerson, Steven Isserlis i Mstislav Rostropóvitx.
 
Ha interpretat a sales de concert com el Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Barbican Hall, Saint Martin In the Fields, Purcell Room, St. James Picadilly, el Palau de la Música Catalana, el Liceu de Barcelona amb orquestres com l'Orquestra de Cambra d'Andorra, l’orquestra de RTVE, l’Orquestra Filharmònica de Catalunya, l'Orquestra de Cambra de la Yehudi Menuhin School, la Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim i l'Orquestra de Cambra Franz Liszt de Budapest.  Entre els premis que ha obtingut es destaquen el 1r premi del concurs Guilhermina Suggia de Londres, el Martin Scholarship Award de Londres i el primer premi del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d'Espanya.
 
Andrés Salado, director
Nascut a Madrid l’any 1983, Andrés Salado es considera un dels directors més prometedors d’orquestra. S’ha format amb mestres com Miquel Romea, Peter Rundell, Jorma Panula, Sandro Gorli, Peter Gülke, Peter Eötvös i Antoni Ros Marbà. Ha actuat en auditoris i teatres de gran prestigi, com el Auditorio Nacional de Música de Madrid, Palacio de Bellas Artes de México D.F., el Teatre Principal de Palma, el Teatro Dal Verme de Milán o el KKL Luzern a Suiza.
 
Entre els seus pròxims compromisos destaca la direcció de l’Orquestra Ciudad de Granada, la Oviedo Filarmonía, l’Orquestra Sinfónica de Tenerife, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, l’Orquesta Sinfónica de RTVE, la Orquesta Sinfónica Nacional de Méxic entre d’altres. El director ha programat diferents concerts com a director de l’Orquestra Simfónica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
 
Actualment és director artístic i titularde la Joven Orquesta de Extremadura i de l’Orquesta Opus 23.
 
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
En els més de 70 anys de trajectòria, l’OBC ha programat nombroses estrenes i ha realitzat diversos enregistraments discogràfics amb Decca, EMI, Auvidis, Koch, Claves, Naxos, Telarc i BIS, entre d’altres, amb obres de Montsalvatge, Gerhard, Falla, D’Albert, Albéniz, Donhány, Bartók, Bizet, i Rodrigo, amb intèrprets destacats del panorama internacional. L'OBC ha guanyat el Grammy Llatí al "Millor àlbum de música clàssica" en tres ocasions.
 
D’altra banda, l’OBC ha mantingut una activitat artística continuada a l’estranger, amb gires per diferents països d’Europa, Àsia i els Estats Units. Aquestes gires li  han permès actuar en sales de renom, com el Carnegie Hall de Nova York, i prendre part en festivals internacionals com el Proms al Royal Albert Hall de Londres. L’OBC acaba de realitzar una gira per Àustria (Viena, Linz), Eslovènia i Croàcia.
 
L’OBC té el compromís de divulgar la música clàssica i contemporània de totes les cultures i tendències, donant prioritat a la difusió dels compositors catalans. Al mateix temps, l’OBC participa activament en els concerts escolars i  les diverses activitats que organitza el Servei Educatiu de L’Auditori. L’OBC és la primera orquestra espanyola que ha signat un acord de col·laboració estable amb la plataforma digital Medici.tv per la qual alguns dels seus concerts són retransmesos en viu per internet.


Comentaris

envia el comentari