Catalunya Diari

Marc Marzenit i Albert Barqué-Duran reben un dels guardons de més prestigi

El paer en cap, Fèlix Larrosa, els ha lliurat el Premi Internacional Ciutat de Lleida pel seu projecte 'The Zero-Gravity Band'

Imatge de l'entrega del premi
Imatge de l'entrega del premi | LleidaDiari.cat

Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit han rebut el 10è Premi Internacional Ciutat de Lleida de mans del paer en cap, Fèlix Larrosa, en l'acte organitzat a la Paeria per reconèixer el seu projecte únic i capdavanter 'The Zero-Gravity Band'. Larrosa ha destacat el risc, el talent, la professionalitat i la capacitat de sorprendre d'aquests dos creadors, de Mollerussa, que «desafien la llei de la gravetat». «Si Jules Verne es va imaginar viatges lunars, l'Albert i el Marc han experimentat quines sensacions provoca la creació artística a gravetat zero», ha indicat Larrosa, qui ha explicat que la iniciativa va estar present l'any passat al festival de música electrònica de referència a Europa i el món, el Sónar, dins el Sónar+D, que distingeix iniciatives trencadores i innovadores. 

Larrosa ha assenyalat que amb la desena edició el Premi Internacional Ciutat de Lleida encara consolida més el seu prestigi i ha agraït als guardonats la projecció de Lleida al món a través del seu projecte. Igualment, els dos guardonats han mostrat el seu agraïment per rebre del territori d'on ets i et sents un reconeixement d'aquest tipus. «És com si la terra et tornés allò que li has donat», ha dit Marzenit. Barqué-Duran ha explicat que el projecte ha durat més d'un any i que continuen amb la recerca i que l'objectiu és començar a experimentar com la producció artística musical i la visual i plàstica canvien en condicions de gravetat zero, fora del planeta terra, i com canvien les percepcions estètiques. Art, ciència i tecnològica conflueixen en un projecte que incorpora idees i conceptes globals.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El jurat, presidit per la periodista Rosa M. Calaf, va donar a conèixer el projecte guanyador al setembre i avui s'ha fet l'acte de lliurament, amb la presència dels tinents d'alcalde Rafael Peris, qui ha posat en relleu la importància d'aquest premi en la promoció de la ciutat. També hi han assistit el tinent d'alcalde Joan Gómez i els regidors Paco Cerdà, Daniel Rubio i Joan Vilella, així com el subdelegat del Govern a Lleida, Jose Crespín, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

The Zero-Gravity Band

El projecte internacional "The Zero-Gravity Band" ha estat conceptualitzat per Albert Barqué-Duran, Phd en Ciències Cognitives i artista contemporani, i Marc Marzenit, músic, compositor, productor musical i enginyer de so, tots dos naturals de Mollerussa. Pretén interpel·lar sobre el procés de creació artística i la seva percepció estètica fora de la Terra, quan l'home visqui fora el planeta i no estiguem restringits per les lleis físiques del nostre planeta. L'experimentació per a la posterior realització de la creació artística-immersiva i del disseny de prototips s'han realitzat en un «vol parabòlic».

En aquest tipus de vols, l'avió vola a una altitud de 6.000 a 8.000 metres. Durant el vol, els pilots realitzen entre 15 i 45 paràboles, durant les quals els passatgers es troben en microgravetat durant 22 segons. TZGB és una producció de la Fundació QUO ARTIS, entitat sense ànim de lucre que busca generar connexions entre l'art, la ciència i la tecnologia a través del treball en comú de professionals en aquests camps. Més informació aquí.

Jurat 10a edició

El jurat del premi està presidit per la periodista, Rosa Maria Calaf, excorresponsal de TVE a Pequín, Moscou o Nova York, entre altres. L'integren, com a vocals, l'escriptor i periodista, Lluís Foix; el tinent d'alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris; la codirectora Fira de Titelles de Lleida (guardonada edició 2017), Elisabet Vallbé; l'exgerent del PCiTAL, Josep Clotet; el secretari de l'Ajuntament de Lleida, Jesús Gutiérrez, i el president del Consell Social de la Universitat de Lleida, Delfí Robinat.

Premi Internacional Ciutat de Lleida

Amb aquest guardó la Paeria reconeix socialment i institucional la tasca desenvolupada en favor de la visibilització, la presència o el ressò internacional de la ciutat de Lleida i la seva àrea d'influència. Amb aquesta iniciativa, promou l'impuls de la projecció internacional de Lleida i posa en valor la trajectòria de persones, entitats, empreses, institucions o grups de treball que hagin contribuït a través de la seva activitat acadèmia, científica, econòmica, social o cultural, a la projecció de la ciutat i el seu territori.

El guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l'anomenat "Bronze d'Ascoli", document legal de l'any 89 a.C. aparegut a la localitat italiana d'Ascoli. És el document més antic on apareix, per primer cop, el nom llatí d'Ilerda i representa la vinculació del territori amb l'exterior. El document reconeix la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans a la vall mitjana de l'Ebre, entre els quals tres d eles terres de Lleida, que van participar en la guerra social italiana.


Comentaris

envia el comentari