Catalunya Diari

Midori i l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, diumenge a Lleida

Midori, de nena prodigi a una de les violinistes més influents de la seva generació, actuarà a la capital del Segrià

Midori i l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la direcció de Tomàs Grau, oferiran diumenge, 25 d'abril, a les 19.00 hores, el 'Concert de Brahm' i 'Romeu i Julieta de Txaikovski' a l'Auditori Municipal Enric Granados. En el marc de la programació de LaTemporada Lleida, Midori, la que va ser nena prodigi ara convertida en una de les violinistes més influents de la seva generació, arriba a Lleida per oferir aquest repertori.

Al llarg de la història de la música, molts dels concerts per a instruments solistes han estat escrits pensant en algun virtuós del moment. Aquest és el cas del Concert per a violí de Johannes Brahms, estrenat el 1879. Una obra escrita per al seu amic i violinista Joseph Joachim a qui va demanar consell, i que conté molts passatges amb grans dificultats tècniques. Un altre gran violinista, Pablo Sarasate, va anomenar aquesta obra com 'el concert contra el violí'.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge de l'artista que es podrà veure a Lleida
Midori i l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, diumenge a l'Auditori | Timothy Greenfield-Sanders

Un any després, un altre autor més jove, Piotr Ilitx Txaikovski, va finalitzar la tercera i darrera versió de l'Obertura-Fantasia de Romeu i Julieta. Bellini, Berlioz, Gounod o Prokofiev són alguns dels compositors que al llarg de la història han escrit música basant-se en el conegut text de Shakespeare.

Posar música als amants de Verona

La idea inicial de posar música als amants de Verona va ser del líder del "Grup dels cinc". Mili Balàkirev va escriure una carta a Txaikovski l'any 1869 no només suggerint la composició d'una obertura sobre la història de Romeu i Julieta sinó també incloent exemples musicals i possibles tonalitats ideals. En aquell moment, el jove i insegur Piotr Ilitx va acceptar els consells del seu mentor i fins i tot li va enviar la partitura finalitzada per a rebre els seus comentaris. L'estrena d'aquesta primera versió es va produir el 1870.

Deu anys més tard, un Txaikovski madur i segur en el seu estil musical, va canviar la introducció i va modificar l'estructura de l'obra fins a aconseguir la versió que podrem escoltar. Les entrades estan a la venda (30 € i 25 €, la reduïda) al web de LaTemporada Lleida, a les taquilles del Teatre Municipal de l'Escorxador, Teatre de la Llotja, Auditori Municipal Enric Granados i a l'oficina de Turisme de Lleida.


Comentaris

envia el comentari