Catalunya Diari

Mor als 78 anys l'artista lleidatà Benet Rossell

Mor als 78 anys l'artista lleidatà Benet Rossell| Text i fotos: ACN

 

L'artista lleidatà Benet Rossell, nascut a Àger el 23 d'octubre de 1937, ha mort aquest diumenge a Barcelona. Autor polifacètic d'obra gràfica, escultor escriptor i cineasta experimental, va formar part del Grup de París a principis dels anys 60, on va emigrar un cop finalitzats els seus estudis universitaris de Dret (1956), Ciències Econòmiques (1958) i Sociologia (1962). 

El crític d'art Jean-Clarence Lambert va encunyar el terme 'artor' –fusió d'artista i actor– per referir-se a la polifacètica personalitat creativa de Benet Rossell. A la ciutat de Lleida hi té dues de les seves obres més destacades: 'L'ametlla com balla' (1999), a la plaça de l'Escorxador, i 'L'arbre paer' a la plaça Bores. L'artista ha mort a Barcelona, on vivia des de feia anys, arran de les complicacions de la malaltia de l'ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica).
 
Rossell va tocar pràcticament totes les expressions de l'art: la poesia, la pintura, l'escultura, el gravat, el teatre i el cinema, i se'l considera un artista complex en continu procés de reinvenció.
 
A la dècada dels 60 es va desplaçar a París, on va coincidir amb altres artistes catalans com Antoni Miralba o Jaume Xifra. A la capital francesa es va diplomar en teatre l'any 1964 per la Université Internationale du Théâtre. També va estudiar cinema al Comité du Film Ethnographique i va ser a París on va realitzar els primers treballs de cinematografia experimental, una activitat que va intensificar durant els anys 70.
 
Després de passar també per Nova York, va viure alguns anys a Lleida i es va instal·lar a Barcelona a finals de la dècada dels 80. No obstant això, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat la vinculació de l'artista amb la capital del Segrià: "Tenia un vincle molt proper amb casa nostra i una gran implicació amb les manifestacions artístiques i ciutadanes de Lleida, s'hi sentia molt còmode". En aquest sentit, ha recordat que quan buscaven conjuntament la nova ubicació per a l'escultura de l''Arbre Paer' després de ser retirada del Centre Històric "vam recórrer els espais públics de la ciutat i ell va decidir el lloc on aquesta obra podia més representativa de la ciutat". Des de mitjans de l'any passat l'escultura és a la plaça Bores, amb la Seu Vella de fons. També va ser l'autor del cartell de la Festa Major de Lleida del 2009.
 
Ros, que també ha transmès el condol a la família, ha remarcat que "l'art contemporani català perd una de les seves figures més representatives" i ha definit Rosell com "un dels artistes més polifacètics de l'art català en general, difícil de classificar en una disciplina en concret". L'alcalde de Lleida ha insistit que Rossell era "una persona que buscava totes les expressions artístiques" a més de ser "una gran persona".


Comentaris

envia el comentari