Catalunya Diari

Mor un altre històric de l'Aplec del Caragol de Lleida, en Llorenç Farré

La Fecoll acomiada un altre dels seus homenots i apel·la a mantenir l'esperit d'acollida que ha fet gran a l'Aplec

Imatge d'en Llorenç Farré
Llorenç Farré: adéu a un home bo que estimava intensament l'Aplec | LleidaDiari.cat

La matinada d'aquest dimecres, dia 25 de novembre, pren un trosset d'Aplec. La mort de Llorenç Farré Gabàs (Manresa, 1938) s'endú un altre capítol de la història de la festa i, alhora, engreixa l'herència d'una generació d'homes i dones enamorats de Lleida.

Llorenç era un home bo, de formes serioses i fina ironia, que estimava intensament l'Aplec.«L'Aplec és com el meu tercer fill», solia dir i no mentia. Collista des de l'any 1981 amb Els Panxuts, posteriorment va passar a formar part d'Els Banyuts, penya de la qual era membre en l'actualitat i que va compartir amb un altre gran amic i històric impulsor de l'Aplec, Miquel Mesalles.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Farré, Mesalles i Curto (Toni Curto) eren com el trident de l'Aplec i van coincidir en les diferents juntes directives de la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) des de 1984 fins als nostres dies en què, com a membres de junta o col·laboradors, sempre van tenir un paper actiu.

Els primers anys d'Aplec als Camps Elisis

La Fecoll rememora els primers anys d'Aplec als Camps Elisis, quan el Llorenç «vestia la carpa» –el tendall que encapçalava el passeig central i que va esdevenir el primer punt d'informació de la Fecoll– amb samarretes, gorres i mocadors «esteses», com qui feia la bugada, en una ostentació d'enginy perquè els recursos eren pocs i ja començaven a venir els primers visitants. Que no hi faltessin els fullets, les revistes, els plànols...

«Encara recordo que els primers viatges de promoció de l'Aplec a les festes de Cartagineses y Romanos a Cartagena, els havíem de pagar de la nostra butxaca per manca de subvencions i patrocinadors. (...) Afortunadament, les penúries han estat solucionades i em compensen les felicitacions i agraïments que m'arriben, des de diferents llocs del món, pel treball realitzat en el punt d'informació, per la bona acollida dispensada als forasters i visitants que han passat per l'Aplec del Caragol», declarava Farré el 2016.

Assegurava que l'Aplec era el gran aparador de Lleida

Llorenç va entendre sempre que l'Aplec era el gran aparador de Lleida i que la Fecoll l'havia de posar al servei de tota la ciutat. L'any passat, durant la festa XL Aplec (40è aniversari) li ho van agrair amb el premi Caragol Bover a la Trajectòria; avui, «li fem la promesa que no oblidarem que l'Aplec sense Lleida no és res i Lleida sense l'Aplec, no seria la mateixa», han declarat fonts de la Fecoll.


Comentaris

envia el comentari