Catalunya Diari

La Paeria retalla un 30% la subvenció de la Festa de Moros i Cristians

Enguany, aquesta celebració arriba al 25è aniversari

La Festa de Moros i Cristians de la ciutat de Lleida tindrà enguany una retallada del 30% en l'aportació que any rere any rep per part de la Paeria. Així ho ha comunicat la mateixa entitat a través d'un comunicat emès aquest dijous, en el qual assegura que aquesta decisió els obliga a refer el pressupost i el programa d'aquesta coneguda festa. Una retallada que arriben l'any en què la Festa de Moros i Cristians de Lleida celebra el seu 25è aniversari.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Arran d'aquesta reducció de la partida, l'Associació ja ha anunciat que no participarà en la festa de Carnestoltes, se suprimeix l’agermanament previst amb Ontinyent i la batalla de flors i la resta d'actes seran més modestos. I tenen un clar objectiu: «Necessitem buscar nous ingressos en poc temps i garantir que la festa, que majoritàriament financen els festers, no es vegi perjudicada».

Nou replantejament de la celebració

L’assemblea extraordinària de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida va aprovar dimecres al vespre una modificació del pressupost per aquest any a causa de la retallada del 30%, imposada per la Paeria i comunicada poc abans de les festes de Nadal, quan l’associació ja tenia programat, contractat i tancat bona part del programa d’activitats d’aquest exercici que, a més, coincideix amb un any singular en celebrar el 25è aniversari de la Festa de Moros i Cristians. Davant d’aquesta situació sobrevinguda, la junta ha hagut de refer tota l’organització anual i prendre una sèrie de mesures difícils, que l’assemblea va ratificar dimecres. Així, s’han reduït gairebé totes les partides i el cost de tots els actes. També s’ha demanat un esforç als festers amb un augment de les quotes dels associats, que ja són els que financen la major part dels costos de la Festa de Moros i Cristians. No obstant, la voluntat de l’Associació és garantir l’èxit de la Festa i la resta d’activitats, com les Ambaixades, la recreació de les Noces Reials o el Mig Any Fester. Per això, es treballa contrarellotge per intentar obtenir nous ingressos i renegociar contractacions perquè la Festa no es vegi perjudicada.

La retallada de recursos ha obligat a l’entitat festera, entre altres aspectes, a descartar la seva participació en la rua de Carnestoltes i malauradament s’ha suprimit l’agermanament previst amb la població d’Ontinyent i la seva festa de Moros i Cristians. Cal recordar que va ser l’entitat festera d’aquesta localitat del País Valencià la que va ajudar a posar en marxa la festa lleidatana, l’única de Moros i Cristians que hi ha a Catalunya.

El pressupost estava a mig executar, perquè l’entitat s’organitza de juliol a juny i no per anys naturals i, per tant, hi havia despeses ja compromeses, com les del Mig Any Fester i les Noces Reials, que es van celebrar a la tardor. Els festers van lamentar a l’assemblea que precisament enguany, amb el 25è aniversari, s’hagi d’afrontar aquesta reducció d’ingressos, però van voler posar en valor que la Festa de Moros i Cristians la financen els associats que, per exemple, són els que es paguen el lloguer dels espectaculars vestits de la desfilada de gala de la Festa.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari