Catalunya Diari

El Museu de Cervera recupera la revista ‘Miscel·lània Cerverina’

L’obra vol ser una eina de recuperació patrimonial a través de la reconstrucció de la vida jueva medieval de la capital de La Segarra

Imatge de la revista
Imatge de la revista | LleidaDiari.cat

L'Auditori de Cervera acollirà aquest pròxim divendres 22 de març a les 20.00 hores la presentació del nou volum de la revista 'Miscel·lània Cerverina', una publicació històrica de caràcter anual, que ara torna a veure la llum després d'un temps sense fer-ho. El número que es donarà a conèixer el divendres, assumit pel Museu de Cervera, és el 23 i està dedicat a la comunitat jueva a la Cervera medieval. L'acte està emmarcat en les activitats de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, i és una de les moltes que s'han dut i que se seguiran duent a terme a la capital de la Segarra durant tot l'any.

A través de la recuperació del patrimoni jueu, els estudis presents a 'Miscel·lània Cerverina' permeten reflexionar al voltant del coneixement cultural i la interpretació d'una societat instal·lada a la capital de la Segarra des del segle XIII fins al XV. La revista planteja un procés de recuperació de les restes materials i de la memòria dels jueus cerverins.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Situar Cervera com un cas d'estudi global de la història dels jueus catalans

La directora del Museu de Cervera, comissària de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 i coordinadora d'aquest volum, Carme Bergés, comenta en el pròleg de la publicació que «la investigació aconsegueix dos objectius estratègics: situar Cervera com un cas d'estudi global de la història dels jueus catalans a l'Edat Mitjana i transcendir la lectura històrica per atorgar-li una nova perspectiva etnogràfica, basada en la quotidianitat».

Seguint l'esperit inherent a Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, aquest número de 'Miscel·lània Cerverina' aprofundeix en la recuperació patrimonial des del rigor i la fonamentació de la recerca i el coneixement previ de la cultura sefardita a l'època medieval. L'habitatge jueu, la població, les formes de vida, l'onomàstica i l'assalt al call jueu de Cervera són alguns dels temes d'estudi a la revista. El volum està dedicat a l'historiador Jaume Riera, un dels màxims especialistes en cultura jueva medieval catalana, membre assessor de la revista, i que va morir l'any passat. 


Comentaris

envia el comentari