Catalunya Diari

El Museu Diocesà d'Urgell restaura una sèrie de 16 pintures úniques a Europa

La col·lecció serà el gran atractiu d'un nova remodelació de l'equipament, que preveu estar enllestida el 2019 en una primera fase

Les obres del Museu Diocesà al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
Les obres del Museu Diocesà al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya | LleidaDiari.cat

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya és a punt de culminar la restauració d'una col·lecció «excepcional" de setze pintures del segle XVI del Museu Diocesà d'Urgell, que destaquen per la seva «raresa» i «originalitat», apunta l'historiador Joan Bosch. La sèrie és la més antiga documentada a Europa de la història antic testamentària de Jacob i els seus dotze fills i inclou també la representació de tres profetes. La col·lecció s'exposarà a partir de 2019 al Museu Diocesà, que afronta ara una nova remodelació. L'equipament s'ampliarà però en una primera fase que culminarà l'any vinent es reinaugurarà la Capella dels Dolors: «Es convertirà en l'emblema del Museu», ha explicat l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.

La responsable de Pintura del Centre de Restauració, Maite Toneu, ha detallat que el procés de restauració iniciat el 2014 ha deixat al descobert unes pintures d'un gran «valor pictòric i iconogràfic» que inicialment semblava no existir. «Era una col·lecció molt distorsionada», explica. Les obres estaven «molt repintades i brutes» i no s'hi apreciava la seva importància. Toneu detalla que les teles tenen «una subtilesa i un tractament de qualitat, amb molts detalls a les cares les robes i tots els atributs de les figures». A més, destaca la importància d'haver pogut recuperar els fons de les pintures, que estaven «totalment repintats». Gràcies a l'actuació, explica s'ha pogut recuperar el "missatge estètic de l'obra».

Pel que fa al seu valor històric, l'historiador Joan Bosch, doctor d'història de l'art de la Universitat de Girona, ha destacat la col·lecció per la seva «raresa» i «originalitat». En aquest sentit, destaca alguns detalls que apareixen a les teles: «Hi ha representacions emblemàtiques molt singulars com la presència d'una figura femenina molt escotada i que devora un cor. És un símbol que correspon al vici de l'enveja». Quan s'acabi el seu procés de restauració i conservació per evitar que el pas del temps torni a malmetre les teles, les obres seran traslladades al Museu Diocesà d'Urgell, que afronta ara el seu projecte d'ampliació i restauració. L'ampliació es fa per darrere de l'actual seu, on l'arquebisbat s'ha fet amb una antiga construcció del segle XV que s'annexionarà al museu.

Això, però, serà una segona fase. El més immediat és la remodelació de la Capella dels Dolors, que culminarà el 2019 i que preveu convertir-se en l'emblema del nou equipament. S'hi exposarà un retaule, ja restaurant, i la col·lecció de les setze pintures dels profetes i fills de Jacob. També s'hi exposaran altres peces del segle XV i XVI i hi haurà un espai dedicat al músic Joan Brudieu.


Comentaris

envia el comentari