Catalunya Diari

El Museu de Lleida inaugura l'exposició 'Polítiques d’una finestra', d’Abel Azcona

Azcona converteix una experiència íntima com és visionar la finestra d’un ésser absent, detingut i empresonat per un acte creatiu contemporani

El Museu de Lleida inaugurarà aquest dimarts 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, a les 18.00 hores de la tarda, l'exposició 'Polítiques d'una finestra', d'Abel Azcona, la qual mostra una projecció de vídeo d'una durada de vint-i-quatre hores. Es tracta d'una peça processual i visual de vídeo, performance i fotografia creada per Abel Azcona el mes de març de 2021.

El Museu de Lleida serà el primer museu de l'estat espanyol en exhibir aquesta obra, que va ser estrenada en format expositiu al Censurados Film Festivalel mes d'abril a Lima (Perú). Amb aquesta peça, Azcona converteix una experiència íntima com és visionar la finestra d'un ésser absent, detingut i empresonat per un acte creatiu contemporani (com pot ser el cantar o el performatitzar com a denúncia), en un projecte visual on la sala d'exposicions del museu esdevé un espai polític, dissident i performatiu. 'Polítiques d'una finestra' és una peça íntima on veiem el pas de les hores d'una finestra des que surt el sol fins a la nit, l'encesa d'una llum, l'apagada a l'hora de dormir.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En aquest cas cobren importància el context, l'espai i el temps de la finestra triada: la finestra de la cel·la de la presó de Ponent on dorm amb una condemna de més de dos anys el primer artista empresonat per les seves idees i creacions, dels més de quinze condemnats en els últims anys, que col·loca Espanya al capdavant de la persecució a artistes i creadors, seguit d'Iran amb tretze, Turquia amb nou i Birmània amb vuit creadors.

Abel Azcona va néixer l'1 d'abril de 1988

Abel Azcona va néixer l'1 d'abril de 1988. De pare desconegut, la seva mare, una jove que exercia la prostitució i politoxicomania el va abandonar a la mateixa maternitat al cap de pocs dies de néixer. En aparença, amb Abel Azcona sembla confirmar-se aquell freqüentat lloc comú segons el qual l'obra d'art més natural segueix sent sempre el mateix artista. Ha convertit el seu cos i presència en indispensable territori per a l'experimentació, prenent-lo com a matèria primera i valent-lo com a detonant de cada procés creatiu.

La seva obra artística, considerada altament autobiogràfica, es manifesta en una varietat de mitjans que neixen de la performance i evolucionen en instal·lació, escultura, vídeo, pintura o escriptura. Escollit com a millor artista internacional de performance segons la premsa anglesa l'any 2014, és considerat un dels artistes més prolífics amb més de 200 exposicions al llarg de la seva trajectòria.

Abel Azcona ha estat perseguit, amenaçat i denunciat a causa de les seves obres. Va haver d'exiliar-se a Lisboa, tot i que no va deixar de mantenir el contacte amb l'estat espanyol, on seguia creant i denunciant la falta de llibertat d'expressió. L'abril de 2021 ha estat absolt del «delicte de profanació i contra els sentiments religiosos» per una de les seves creacions. La seva obra ha estat creada i presentada en importants museus, institucions i galeries d'art contemporani d'arreu.


Comentaris

envia el comentari