Catalunya Diari

El Museu de Lleida respon a la crisi dels litigis incorporant 7 obres del MNAC

Arriba el Frontal d'altar de Rigatell i les altres 6 ho faran a mitjans d'abril amb la remodelació de l'espai del gòtic

Pla obert del Frontal d'altar de Rigatell, de l'Alta Ribagorça, exposat al costat del Sant Antoni Abat, del Mestre d'Albesa
El Museu de Lleida respon a la crisi dels litigis incorporant set obres del MNAC: "Aquí tenen molt més sentit" | LleidaDiari.cat

El Museu de Lleida intensifica la resposta a la crisi dels litigis per l'art amb l'Aragó incorporant en dipòsit set obres del gòtic i el romànic lleidatà del MNAC. «Aquí tenen molt més sentit», ha reconegut el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pepe Serra, a l'acte unitari on han assistit els representants de totes les institucions que formen part del Consorci del Museu de Lleida.

Ha presidit la sala la primera de les obres que s'incorporaran al nou discurs del Museu, que pretén ser «molt més social i històric que artístic», ha explicat el director del Museu de Lleida, Josep Giralt. Es tracta del Frontal d'altar de Rigatell, de l'Alta Ribagorça. Les altres 6 ho faran a mitjans d'abril amb la remodelació de l'espai del gòtic.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El Frontal d'Altar ha presidit l'acte al costat del Sant Antoni Abat, del Mestre d'Albesa, adquirit l'any passat per la Generalitat. Amb aquestes dues obres s'ha volgut resumir el pla d'adquisicions del Pla d'Impuls del Museu de Lleida 2021-2025, basat en compres i dipòsits.

El Consorci del Museu de Lleida presentarà un recurs de nul·litat al Tribunal Suprem

El Consorci del Museu de Lleida presentarà un recurs de nul·litat al Tribunal Suprem per aconseguir que les 97 obres d'art que van sortir del Museu de Lleida i el MNAC tornin a Catalunya. Així ho ha anunciat aquest dijous la directora de Patrimoni de la Generalitat, Elsa Ibar, que ha explicat que es presentarà en els pròxims 20 dies. Pel que fa a les pintures murals de Sixena, el director del MNAC, Pepe Serra, insisteix que «cap restaurador internacional de prestigi n'avala el trasllat». «Tots els experts internacionals consideren que és una mala idea», ha afegit.

El recurs de nul·litat es presenta després que el Suprem hagi desestimat la petició de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena que va demanar al gener una ampliació de la sentència per aclarir perquè rebutjava la causa de la nul·litat apreciada per l'Audiència d'Osca que considerava les obres «fora de comerç» perquè estaven protegides. En aquesta petició, l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, posava de manifest que si es permetia la venda de béns protegits, el patrimoni espanyol de tots els Monestirs de l'Estat podria acabar en equipaments internacionals quan els monestirs de l'Estat es buidin de religiosos.

Un cop el Suprem ha rebutjat cap ampliació de la sentència, es tornen a obrir els terminis judicials. La decisió va arribar ahir a les parts i és per això que a partir de demà i en un període de vint dies, el Consorci del Museu pot presentar un recurs de nul·litat, tal com ha anunciat que farà. L'objectiu és aclarir si durant el procediment judicial s'ha vulnerat el dret de la part catalana a un judici just.


Comentaris

envia el comentari