Catalunya Diari

Neix el Festival Internacional de Primavera Destí Poesia

Neix el Festival Internacional de Primavera Destí Poesia| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Lleida celebra del 19 al 21 de març el I Festival Internacional Destí Poesia. Km. 2015, un certamen literari organitzat per l’Ajuntament de Lleida amb el comissariat de Xavier Macià i Àngels Marzo que té la voluntat de situar la poesia catalana –i en especial la ciutat de Lleida i els seus poetes- en el marc de les literatures europees i de la mediterrània, afavorint, alhora, el seu coneixement i la seva projecció nacional i internacional. 

La tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i els comissaris del festival, Xavier Macià i Àngels Marzo, han presentat aquest dilluns els detalls d’aquesta iniciativa, que neix “com un projecte a llarg termini que té la voluntat de crèixer en cada edició”. Parra ha destacat que, amb aquest nou certamen literari, “volem situar Lleida en el mapa de la poesia catalana i, també, espanyola, tractant-la des de diversos punts de vista i perspectives diferents”. “Lleida és un territori de poesia. La ciutat acull una gran activitat literaria durant tot l’any, Lleida és un territori on la poesia brolla i, els poetes, també”, ha conclòs la regidoria.
 
Per la seva banda, Xavier Macià ha destacat que el certamen vol situar els poetes de Lleida en el circuit català i espanyol i, alhora, pretén atansar el fet poètic a tota la ciutadania: “El certamen ha de facilitar que Lleida es converteixi en matèria literaria per als creadors que participin en el festival, provinents d’arreu del territori català però, també, espanyol i estranger”. A més a més, Àngels Marzo ha explicat que en aquesta primera edició es retrà un homenatge al poeta lleidatà Jaume Pont, recuperant la seva figura i, també, la seva creació literària.
 
Programació
En la seva primera edició Destí Poesia comptarà amb poetes de l’àmbit català com Jaume Pont, Eduard Sanahuja, Marc Granell, Blanca-Llum Vidal, Josep Borrell i Estel Solé; de l’àmbit estatal assistiran Aurora Luque, Sofía Castañón; de l’àmbit europeu/mediterrani amb Mohammed Bennis. Destí Poesia també comptarà amb la presència d'observadors i participants actius com Sam Abrams, Vicent Berenguer, Antonio Jiménez Millán, Anton García i Josep M. Sala Valldaura.
 
El Festival Internacional Destí Poesia, amb la seva clara voluntat d’atansar el fet poètic a tota la ciutadania, ha programat diverses activitats com concerts, recitals poètics, un encontre de creadors i altres iniciatives que es desenvoluparan en 11 espais diferents de la ciutat, tant públics com privats: Centre d’Art La Panera, Teatre Municipal Julieta Agustí, Aula Municipal de Teatre, Col·legi Episcopal, Seu Vella de Lleida, Sala Alfred Perenya, Biblioteca Pública de Lleida, Facultat de Ciències de l’Educació de la UDL, AC Hotel Lleida, Carlito’s Ham i Cafè del Teatre de l’Escorxador.
 
Destí Poesia ha inclòs com a pòrtic en el seu programa una àmplia varietat d’activitats prèvies al Festival com són: el recital Rapsodes del Sícoris, el dimecres 11 de març a les 20.00 hores al Cafè del Teatre; una sessió de lectura i comentari sota el nom Poetes lleidatans contemporanis, el dilluns 16 de març a les 19.00 hores a la Sala d’Actes de la Biblioteca Pública de Lleida i el recital audiovisual de Màrius Torres Entre l’herba i els núvols, el dimecres 18 de març a les 19.30 hores a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida.
 
El cantautor Xavi Múrcia serà l'encarregat de donar el tret de sortida del festival, dijous 19 de març a les 20.00 hores al Cafè del Teatre. El músic presentarà el seu últim treball, 'A través de Vinyoli' i la versió musicada d’alguns dels poemes del poeta lleidatà Jaume Pont. Tot seguit Josep Pedrals tancarà la primera jornada amb L’(H)Original, sessió golfa de presentació i lectura de poemes.
 
Poesia a les escoles
La segona jornada s’inicia amb l’activitat Poetes a l’aula, activitat pensada per atansar la poesia a les escoles i en aquest cas Estel Solé explicarà Animals de Companyia als alumnes de l’Aula Municipal de Teatre i Sofía Castañon llegirà versos al col·legi Episcopal de Lleida. Tot seguit a partir de les 11.00 hores i sota el nom 'Mira’m i Tasta’m', els convidats visitaran alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat com el Centre d'Art Contemporani la Panera, la Seu Vella i les bodegues Tomàs Cusiné que oferiran una mostra de vins de la terra als poetes convidats. Conèixer la ciutat i els seus trets d’identitat seran el motiu d’inspiració per a l’elaboració d’un text literari.
 
Amb l’objectiu d’atansar l’art de la paraula en versos als ciutadans, el públic interessat tindrà l’oportunitat d’interactuar i conèixer en persona els poetes convidats a partir de les 18.15 hores a l’Hotel AC.
 
El Teatre Municipal Julieta Agustí (Espai 3) acollirà a les 20.30 hores l’espectacle poètico-musical Lleida, la llunyana, com a acte central del Festival, en reconeixement a la trajectòria del poeta Jaume Pont amb la col·laboració d’actors i alumnes de l’Aula Municipal de Teatre i la participació dels poetes convidats, dirigit per l’actor Eduard Muntada.
 
La tercera jornada ofereix un Encontre de Creadors amb tots els poetes convidats i els escriptors de la ciutat que hi vulguin participar. En aquesta ocasió, l’Encontre de Creadors tindrà lloc el dissabte 21 de març a les 10.00 hores del matí a la Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura. L’Encontre serà moderat pel poeta i degà de la Institució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas, i girarà al voltant de la creació poètica a partir de la figura i l’obra del poeta Jaume Pont.
 
Per tal que la poesia tingui el màxim de presència al carrer s’ofereix la possibilitat de gaudir de lectura de versos a l’hora del vermut al Carlito’s Ham a partir de les 13.30 hores.
 
Els poetes convidats clouran el Festival amb el Recital-Espectacle amb direcció d’Eduard Muntada, que tindrà lloc a l’Espai 3 (Teatre Municipal Julieta Agustí) a les 20.30 hores.


Comentaris

envia el comentari