Catalunya Diari

Normalitat al Museu de Lleida el dia en què finalitza el termini per a l'entrega a l'Aragó de les obres de Sixena

Normalitat al Museu de Lleida el dia en què finalitza el termini per a l'entrega a l'Aragó de les obres de Sixena| Text i fotos: ACN

La normalitat marca la jornada al Museu de Lleida –que els dilluns es troba tancat al públic- en el dia en què finalitza el termini fixat per la jutge d'Osca perquè la Generalitat faci efectiva l'entrega a l'Aragó -de manera provisional- les 97 obres d'art en litigi originàries del Monestir de Sixena (Osca) i que es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

El Govern, que ja va manifestar la impossibilitat de fer efectiva l'entrega abans del 26 de juliol, preveu aprovar aquest dimarts el trasllat de les 53 obres d'art que estan al MNAC, les quals no formen part del catàleg de béns protegits, mentre es nega a fer el mateix amb les 44 peces del Museu de Lleida, que formen part de la col·lecció de l'equipament i estan catalogades i protegides per la Llei catalana de Patrimoni. Els responsables del museu lleidatà neguen l'existència d'un protocol d'actuació per si la policia judicial es personés a l'equipament i resten a l'expectativa dels esdeveniments que puguin tenir lloc en els pròxims dies.

Com tots els dilluns el Museu de Lleida té tancades les seves portes al públic però els responsables de l'equipament segueixen treballant a l'interior en el dia en què acaba el termini establert per una jutge d'Osca per a l'execució provisional de la sentència que obliga la Generalitat a traslladar a l'Aragó les 97 obres d'art procedents del Monestir de Sixena que es troben al museu lleidatà (44) i al MNAC (53).

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha explicat que es tracta "d'un dia normal i corrent" en què l'equipament està a l'expectativa "del que pugui passar els pròxims dies", davant la negativa del Govern a lliurar a l'Aragó les 44 peces que es conserven al museu lleidatà. Giralt remarca el fet que aquestes obres d'art formen part de la col·lecció del Museu de Lleida i de l'inventari general del Patrimoni cultural català i, per tant que estiguin protegides per la Llei de Patrimoni, "impossibilita que puguin sortir del museu", tal com s'ha compromès el Govern. El director del Museu de Lleida nega l'existència d'un protocol d'actuació per si la policia judicial s'acabés personant a l'equipament museístic per fer complir la sentència i, en tot cas, apel·la al "sentit comú". "Caldrà veure que permeten les normatives i decrets existents i a partit d'aquí veurem com actuem en funció de les situacions que es puguin arribar a donar ja que tampoc sabem quines seran", explica Giralt.

Per la seva banda, Xavier Quinquillà, portaveu de la Plataforma d'entitats culturals de Lleida –entitat que va convocar un acte reivindicatiu a Lleida el 14 de juliol en defensa de la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i del MNAC-, també destaca la "normalitat" que impera al museu lleidatà ja que "les obres segueixen al seu lloc". Tot i això, reconeix una "certa intranquil·litat pel que pugui esdevenir per part del jutjat d'Osca a partir d'aquest dimarts".

Així mateix, també es mostra a l'espera del Consell de Govern de dimarts en què està previst l'aprovació de l'acord de Govern per autoritzar el trasllat a l'Aragó de les 53 peces d'art de Sixena que hi ha al MNAC. La Plataforma confia que l'acord de Govern "deixi molt clar que en aplicació de la Llei catalana de Patrimoni les obres quedin protegides i així la unitat dels museus", tal com porta reclamant la Plataforma. Tot i això, l'entitat no descarta emprendre alguna acció en funció de com evolucionin els establiments durant els pròxims dies, segons ha dit Quinquillà.

De les 97 obres, que van ser comprades per la Generalitat de Catalunya i el MNAC entre els anys 1983 i 1994 per uns 300.000 euros, 53 estan al dipòsit del Museu Nacional d'Art de Catalunya i, segons el Departament de Cultura, no s'han exposat mai enlloc. Les 44 restants es troben al Museu de Lleida. D'aquestes, set estan exposades. Es tracta de tres caixes sepulcrals de les monges i quatre fragments d'un retaule dedicat a Santa Anna, de Gabriel Joly. La resta estan a les reserves del Museu de Lleida.


Comentaris

envia el comentari