Catalunya Diari

Novetats eròtiques, divulgatives o històriques són algunes de les propostes per un Sant Jordi amb accent lleidatà

Novetats eròtiques, divulgatives o històriques són algunes de les propostes per un Sant Jordi amb accent lleidatà| Text i fotos: ACN

 

Com cada any, editorials i llibreries es preparen per Sant Jordi. Només la lleidatana Pagès editors ha publicat més de 50 títols coincidint amb la festa del llibre. D'entre les seves novetats d'autors lleidatans, destaquen 'Pacte de silenci', un thriller rural escrit per Llorenç Capdevila, un dels escriptors de capçalera de la literatura catalana actual; o el provocador 'Amb X de sexe', un llibre de relats eròtics signat per Marta Alòs i David Marín que en menys d'un mes ha arribat a la segona edició. 

També destaca el debut literari de l'escriptora Marialba Revés, que ha entrat amb força dins el panorama literari català amb 'Em tallaré les trenes' o el segon llibre de la col·lecció la Gramalla 'Lleida, fonts i escultures', de la periodista Roser Banyeres i el fotògraf Leonard Delshams. D'entre les propostes lleidatanes també destaca 'Els vins de Costers del Segre', un llibre coral que documenta l'estat d'aquesta Denominació d'Origen (DO) l'any 2015.
 
'Lleida, fonts i escultures', de Roser Banyeres i Leonard Delshams
La periodista Roser Banyeres i el fotògraf Leonard Delshams han treballat junts en 'Lleida, fonts i escultures', el segon llibre de la col·lecció divulgativa la Gramalla. El primer va ser 'Lleida ahir i avui'. Han necessitat més de quatre mesos per crear aquest volum de gairebé 200 pàgines que recull 139 elements escultòrics urbans, dels quals més de vuitanta són escultures a l'aire lliure, una trentena fonts i unes vint plaques i murals. 
 
Els autors del llibre reconeixen que els va sorprendre que "a mesura que anàvem fent, vam trobar més elements dels que teníem localitzats en un principi". Hi havia tants elements que finalment van decidir dividir el llibre en deu rutes per establir un ordre i "perquè la gent pugui anar passejant i descobrint-les recorrent la ruta". Tot i que asseguren que tots els elements tenen el seu encant, destaquen entre els seus preferits l'Arbre Paer, de Benet Rossell, i l'escultura urbana del Rectorat el 'Pont de terra' de Jaume Plensa. 
 
'Pacte de silenci', de Llorenç Capdevila
'Pacte de silenci' és la tretzena novel·la de Llorenç Capdevila. "Totes en el fons són novel·les de misteri. Tot i que com a novel·la negra pròpiament en són, les altres també ho són per la trama o els personatges", explica. Aquesta última és una novel·la ambientada en un poble que es diu 'Vilanova del Tossal', un poble fictici que té un referent molt clar, el poble de l'escriptor, Alpicat i que li permet totes les llicències literàries que li interessa. "Puc canviar els carrers de lloc o no ser del tot fidel a la història", explica.
 
A 'Pacte de Silenci', diu l'autor, conflueixen la novel·la negra i la novel·la rural i desvetlla que apareix un personatge secundari, el propietari d'un cafè, que ja apareixia en la seva primera novel·la escrita fa 16 anys i ambientada en l'època actual, mentre que aquest tretzè llibre està ambientat en el 1935. "Hi surt el mateix personatge com una picada d'ullet al lector", confessa. Sobre el nom del poble, els veïns d'Alpicat ho entendran ràpid ja que durant molt temps Alpicat es deia Vilanova d'Alpicat. "Vilanova del Tossal té les mateixes síl·labes i un dels punts emblemàtic d'Alpicat és un turonet que li diuen el Tossal de la Corona", afegeix Capdevila.
 
'Amb X de sexe', de David Marín i Marta Alòs
Fa uns anys, concretament el 1997, Marta Alós va publicar amb Francesc Pané un llibre de relats eròtics; 'La mà al melic'. El 2015 s'ha unit amb David Marín per escriure 'Amb X de sexe', 14 relats eròtics amb un eix en comú; la sensualitat. Una de les gràcies del llibre, expliquen els seus autors, és que "els lectors no saben qui ha escrit cada relat a no ser que ho mirin a l'última pàgina del llibre, on estan referenciats. Es vol jugar així amb el lector perquè pensi, després de cada relat, si creu que l'ha escrit un home o una dona i juguen també entre ells a posar-se en la pell de l'altre sexe. 
 
Marín i Alòs, reconeixen que la literatura eròtica no sovinteja. "Hi ha moltes novel·les on hi ha seqüències eròtiques, però llibres que parlin només d'erotisme no hi ha massa i menys en català", coincideixen. És un llibre, però, asseguren, adreçat a tothom, fins i tot a aquelles persones que no els hi agradi especialment aquest tipus de literatura. "Hem fet erotisme en estat pur, hem creuat la línia fina que separa la pornografia d'allò que podria decebre el lector. És un llibre que té un bon equilibri entre el sexe i el morbo amb l'elegància, la història i els personatges", afegeixen.
 
'Els vins de Costers del Segre', diversos autors
'Els vins de Costers del Segre' ha comptat amb la col·laboració de diversos autors; escriptors, fotògraf i enòlegs. Als anys 90, Lluís Pagès va fer un llibre 'El vi i la vinya a les terres de Lleida'. "Aquest llibre era molt tècnic i ara hem fet una revisió molt més visual", explica el fotògraf de 'Els vins de Costers del Segre', Marc Trilla. Al llibre s'hi explica la filosofia de la DO Costers del Segre, les subzones i els cellers, acompanyat d'una acurada selecció de fotografies de l'arquitectura, el producte i el paisatge i amb explicacions d'una cata a nivell d'usuari a càrrec de dos sommeliers. 
 
Trilla explica que el llibre és una feina que ha durat tres anys i que és una obra tant viva co la vinya. "Hi ha vins que perduren i d'altres que desapareixen i aquest llibre és un documental de com estava Costers del Segre l'any 2015", conclou.
 
'Em tallaré les trenes', de Marialba Revés
Marialba Revés volia escriure un llibre als 15 anys però per diversos motius no ho ha pogut fer fins passats els 50 i n'està satisfeta. 'Em tallaré les trenes' "és una història d'una noia que surt del seu poble de muntanya durant la postguerra i baixa a Lleida a contracor a servir a una pensió i comença a patir en aquest exili emocional", explica l'autora. 
 
El llibre a més fa un recorregut pels carrers de Lleida i també per Espuny (un poble inventat del Pirineu), la Seu d'Urgell i Barcelona, quan parla de temps passats. Revés ha decidit basar el seu primer llibre en la postguerra perquè era el tema de conversa dels meus pares, avis i tiets durant les sobretaules. El títol del llibre, 'Em tallaré les trenes', assegura que li va dir la seva protagonista, "com si ho volgués fer per canviar la vida que duia i no li agradava".


Comentaris

envia el comentari